Guvernul a cerut Băncii pentru Locuințe a Raiffeisen să plătească penalitățile de 151 de milioane de lei în 30 de zile în urma deciziei Curții de Conturi privind prima de stat. Raiffeisen a obținut însă suspendarea plăților la aceeași instanță unde cererea BCR pe aceeași speță a fost respinsă. Grupul austriac continuă să reducă activitatea Băncii pentru Locuințe, care a fost lăsată fără aproape toate creditele.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Ministerul Dezvoltării a emis o decizie de plată în termen de 30 de zile a unor accesorii de 151 de milioane de lei datorate de Banca pentru Locuințe a grupului Raiffeisen în România (redenumită în 2019 Aedificium).
Cererea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației vine în contextul în care a respins, anul trecut, solicitarea Raiffeisen de amnistiere a obligațiilor accesorii pentru datoria generată de decizia Curții de Conturi în chestiunea primelor de stat.
Raiffeisen a plătit anul trecut 115 milioane de lei către stat ca despăgubiri după ce a pierdut definitiv și prin toate căile de atac interne litigiul cu Curtea de Conturi.
CITEȘTE ȘI BCR a primit o "factură" de încă 389 de milioane de lei de la Guvern pentru cazul Băncii pentru LocuințeÎn 2016, autoritatea publică de audit a stabilit că peste 300.000 de clienți ai celor două bănci pentru locuințe ale BCR și Raiffeisen au încasat ilegal subvenția de la stat de până la 250 de euro pe an pentru stimularea sistemului de economisire-creditare. Pe scurt, Curtea arăta că clienții băncilor au luat prima de stat ca o dobândă suplimentară de la buget pentru economisirile făcute, fără să participe la ciclul complet de economisire-creditare. Mai mult, o parte din contracte au fost înregistrate pe numele unor pensionari sau minori, persoane care nu aveau vârsta legală pentru a lua credite, conform autorităților.
Raportul Curții de Conturi a fost confirmat de instanța supremă din România, care a soluționat definitiv litigiul în defavoarea băncilor în 2020.
Raiffeisen, banca mai mică dintre cele două din piața bauspar, a cerut MDLPA să fie amnistiată de la plata penalităților, invocând prevederile legislației emise în perioada pandemiei COVID-19, care acorda unele înlesniri fiscale pentru contribuabili. Aceeași cerere a fost formulată și de BCR BpL.
Guvernul a respins, însă, cererea băncilor și le-a cerut să plătească toate penalitățile, care în cazul Raiffeisen au depășit obligația principală de plată. În decembrie 2022 le-a transmis și decizia de plată în 30 de zile.
Raiffeisen a contestat în instanță atât decizia MDLPA care nu i-a acordat amnistia penalităților, cât și decizia de plată.
Curtea de Apel București a admis cererea de suspendarea a plăților la începutul acestui an, până la judecarea cererii de fond, care ar mai putea dura câțiva ani, având în vedere că soluția finală urmează să fie dată de Înalta Curte de Casație și Justiție, iar fondul încă nu s-a judecat.
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - Se pregătește vânzarea a aproape o treime din Fondul Român de Contragarantare, după falimentul unei structuri de stat nouăzeciste înființată de Văcăroiu cu bani UEInteresant este că, la aceeași Curte de Apel, cererea BCR de suspendare a executării plăților a fost respinsă. BCR are de plată o sumă și mai mare, de 389 de milioane de lei penalități, după ce a plătit deja aproape 433 de milioane de lei pentru prejudiciul principal.
La circa 1,1 miliarde de lei cu tot cu penalități, procesul dintre stat și băncile de locuințe ar putea deveni unul dintre cele mai scumpe la momentul finalizării.
Raiffeisen preia majoritatea portofoliului de credite
Raiffeisen a redus anul trecut participația la Aedificium cu 66,8 milioane de lei, pentru a respecta indicatorul de solvabilitate, și a majorat capitalul subsidiarei cu 7 milioane de lei.
Aedificium a cesionat, anul trecut, către Raiffeisen Bank și majoritatea portofoliului de credite.
”În conformitate cu strategia sa, pe parcursul anului 2023 ABL va identifica modalități de scădere graduală a activității sale, cu obiectivul principal de a-și îndeplini obligațiile contractuale existente, adoptând soluțiile optime necesare pentru a-și servi clienții”, arată Raiffeisen în situațiile financiare consolidate pentru 2022.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR - Emisiune neobișnuită de bonduri verzi: “la purtător”, în dolari. Banca ia 20 milioane dolari prin titluri plasate la Viena, după ce a renunțat la o emisiune în lei luna trecutăLa finele lui 2021, Banca pentru Locuințe mai avea în sold credite de doar 36 milioane de lei, față de un vârf de 122 de milioane de lei atins în 2016. Între 2016 și 2021, Aedificium a pierdut aproape 125 de milioane de lei.
Cel mai mare profit pentru Grupul Raiffeisen Bank România, dar fără dividende
Raiffeisen Bank a încheiat anul trecut cu un profit consolidat de 1,26 miliarde de lei (circa 254 de milioane de euro), față de 818,6 milioane de lei în anul anterior. Profitul este cel mai mare din istoria Raiffeisen Bank în România, depășind recordul anterior de 192 de milioane de euro din 2018. Banca nu va acorda, însă, niciun dividend acționarului austriac.
Banii vor fi ținuți în rezerva de capital până la o decizie ulterioară. Banca Națională a României a recomandat băncilor comerciale să facă rezerve de capital pentru perioada următoare.