ING Bank se așteaptă la un an dificil pentru România, în contextul în care deficitul bugetar foarte ridicat trebuie redus și alegerile prezidențiale urmează să fie reluate în mai. Dacă nu se ține de reducerea deficitului în acest an, în limitele agreate cu Comisia Europeană, ratingul suveran ar putea fi scăzut sub nivelul recomandat investițiilor. Nevoia de finanțare ar urma să scadă ușor față de 2024, însă presiunea pe piața internă va crește, ca urmare a majorării emisiunilor de obligațiuni în lei, estimează ING.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor continuă să piardă pe bandă rulantă în speța rambursării creditelor în anuități. Unele dosare ajung la final, însă în unele cazuri instanțele de judecată nu s-au pronunțat pe fond în procese începute cu aproape doi ani în urmă.
Banca Comercială Română a fost amendată cu 35.000 de lei de Protecția Consumatorului pentru că a poprit salariul unui client peste cota permisă de lege. Banca susține că nu avea de unde să știe de unde vin banii și că doar a pus în aplicare solicitarea unui executor. Instanța de judecată nu a fost însă de acord cu argumentele băncii.
Randamentele la titlurile de stat pe 10 ani ale României au sărit de 8% în piața secundară, pentru prima oară după mai bine de doi ani. Obligațiunile românești au performat cel mai slab din regiune în ultima săptămână, pe fondul îngrijorărilor investitorilor în ceea ce privește situația fiscală. În piața primară, Finanțele au luat 300 de milioane de lei de la bănci, la o dobândă de 7,9% pe an.
Banca Națională a României a menținut dobânda cheie la 6,5% pe an, în linie cu așteptările analiștilor, în condițiile în care se așteaptă la o inflație peste cea prognozată în raportul din noiembrie. Economiștii băncilor se așteaptă ca BNR să rateze din nou ținta de inflație, la finele lui 2025, pentru al cincilea an la rând. De altfel, inflația a fost peste limita superioară a intervalului de variație în 55% din timp de când BNR a introdus țintirea directă.