Deputații mențin pragul de reprezentativitate al sindicatelor la negocieri, respingând cererea lui Iohannis

Deputații mențin pragul de reprezentativitate al sindicatelor la negocieri, respingând cererea lui Iohannis
scris 22 oct 2015

Parlamentarii nu au acceptat cererea președintelui Klaus Iohannis de scădere a pragului de reprezentativitate de la care un sindicat poate participa la negocieri colective, după ce o lege pe această temă a fost retrimisă de la Cotroceni. Ei au agreat doar dreptul unui salariat de a-și da acordul pentru cotizația de sindicat, care însă a căzut la vot.

În aceste condiții, solicitarea de reexaminare a Legii dialogului social, care include aceste prevederi, adresată Parlamenyului de președintele Klaus Iohannis, nu a întrunit numărul de voturi necesare pentru a fi admisă.

Urmărește-ne și pe Google News

Deputatii din comisia de muncă se puseseră de acord pentru modificarea legii doar în ceea ce privește dreptul salariatului de a-și formula în scris acordul pentru ca angajatorul să vireze sindicatului cotizația aferentă. Având caracter organic, modificarea legii nu a întrunit însă, miercuri, numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată.

Reexaminarea legii a fost respinsă anterior și de Senat, astfel că președintele Iohannis nu mai are decât varianta sesizării legii la Curtea Constituțională sau se poate rezuma să o promulge.

Senatul, cu votul majoritar al reprezentanților coaliției de guvernare, a decis în luna septembrie să respingă cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Legii dialogului social. Șeful statului solicita, în adresa de reexaminare, scăderea pragului de reprezentativitate de la care un sindicat poate participa la negocieri colective.

Iohannis a solicitat reexaminarea și pe motivul că textul acordă posibilitatea angajatorilor de a reține de la salariați cotizația de sindicat și de a o vira lunar organizațiilor reprezentative, cu acordul membrilor acestora, dar nu asigură în mod explicit salariatului dreptul de a-și exprima voința în mod direct și expres cu privire la veniturile salariale, care, potrivit jurisprudenței CEDO, sunt asimilate bunurilor.

La Senat, ca urmare a solicitării președintelui, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a depus, în calitate de senator, două amendamente cu scopul de a soluționa obiecțiile aduse legii de șeful statului. Astfel, un amendament prevedea ca sindicatul să aibă acordul scris al salariatului pentru a se vira cotizația aferentă iar un alt amendament reducea pragul de reprezentativitate al unui sindicat de la 50% plus unu la 35% dintre angajații unei unități.

Cu toate că solicitarea de reexaminare avea avize favorabile de la Comisia pentru egalitatea de șanse și de la Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități, dar și raport de admitere, cu cele două amendamente ale ministrului de resort, din partea Comisiei pentru muncă, senatorii au decis în cele din urmă să respingă cererea președintelui.

viewscnt
Afla mai multe despre
sindicate
parlament
reexaminare
iohannis