Fotbaliștii - noii dictatori ai sportului rege, dacă sindicatul obține de la CE eliminarea sumelor de transfer

Fotbaliștii - noii dictatori ai sportului rege, dacă sindicatul obține de la CE eliminarea sumelor de transfer
scris 20 sep 2015

Lumea fotbalului ar putea arăta cu totul altfel peste trei ani, dacă demersul principalului sindicat la nivel global, FIFPro, de a deschide o acțiune legală pe lângă Comisia Europeană împotriva actualului sistem de transferuri guvernat de FIFA va fi unul încununat de succes.

Centrul de putere va fi mutat decisiv și ireversibil în tabăra fotbaliștilor, cluburile urmând să piardă orice putere asupra acestora, dacă propunerea FIFPro de eliminare a sumelor de transfer între cluburi va fi considerată legitimă de către reprezentanții Comisiei Europene.

Urmărește-ne și pe Google News

La mijlocul lunii septembrie, cel mai puternic organism sindical din fotbalul mondial, FIFPro, la care este afiliat și sindicatul autohton, AFAN, a declanșat o acțiune legală împotriva FIFA pe lângă Directoratul General pentru Concurență (DG Competition) al Comisiei Europene, în care acuză faptul că actualele reglementări după care funcționează piața transferurilor guvernată de FIFA sunt anticoncurențiale, nelegitime și ilegale.

FIFPro: Actualul sistem - anticoncurențial

FIFPro a solicitat DG Competition analizarea gradului în care actualul sistem de transferuri de la nivel global afectează libera concurență între cluburi în ceea ce privește achiziționarea de talente și afectează interesele jucătorilor, dar și ale echipelor profesioniste de dimensiuni mici și medii și pe suporterii acestora.

Agenții jucătorilor și companiile terțe părți (care nu sunt nici cluburi, nici jucători) deținătoare de drepturi asupra jucătorilor (practică des întâlnită în special în America de Sud și Portugalia) sunt alte două ținte ale atacului FIFPro. Sindicatul intenționează să solicite plafonarea comisioanelor agenților și eliminarea în totalitate a oricărei terțe părți din contractele semnate între jucători și cluburi.

Jucătorii pot demisiona în orice moment

Potrivit FIFPro, în cazul în care demersul lor va fi încununat cu succes, jucătorii vor putea mult mai ușor să schimbe cluburile la care activează. În opinia sindicatului fotbaliștilor, membrii săi au mult mai puțină libertate de mișcare decât ceilalți angajați la nivel european, ca urmare a faptului că clubul cu care se află sub contract poate solicita sume de transfer prohibitive.

Avocații FIFPro argumentează că actualul sistem este anticoncurențial ca urmare a faptului că favorizează marile echipe, singurele capabile să achite astfel de sume de transfer. Totodată, FIFPro vrea să elimine contractele de împrumuturi de jucători și să restricționeze numărul de jucători care pot fi legitimați de fiecare echipă.

Actualele reglementări - negociate cu CE în 2001

În prezent, sistemul de transferuri al FIFA funcționează pe baza unor reglementări negociate în 2001 cu Comisia Europeană, reglementări concepute pornind de la ceea ce s-a numit la acea vreme “specificitatea sportului”.

Reglementările care stau la baza actualului sistem de transferuri al FIFA au fost justificate atunci în fața CE prin faptul că promovează interesul fotbalistic și pe cel al publicului, prin asigurarea stabilității contractuale, a solidarității financiare (prin redistribuirea veniturilor), prin impunerea unui sistem competitiv echilibrat, menit a asigura stabilitatea competițiilor și promovarea de tineri jucători.

42% din fotbaliștii profesioniști - neplătiți la timp

FIFPro susține că a transmis Comisiei Europene date extrem de convingătoare, care să demonstreze că sub actualul sistem toate obiectivele stabilite în 2001 au fost ratate, rezultatele fiind mai degrabă opuse intenției originare.

Printre datele primite de DG Competition se numără un studiu care arată că 42% dintre jucătorii profesioniști nu-și primesc salariile la timp și unul care estimează creșterea comisioanelor primite de agenți la peste 200 de milioane de euro în 2014.

"După noi, potopul?!"

La o analiză mai atentă, însă, chiar și în cazul în care este întemeiat, demersul FIFPro pare mai mult unul guvernat după vechiul principiu “După noi, potopul!”.

Și asta pentru că, în prezent, marile cluburi au costuri considerabile (sume de transfer de sute de milioane de euro) pentru achiziționarea serviciilor celor mai buni jucători de pe piață, iar în sistemul propus de sindicat, aceste costuri vor dispărea în totalitate și singurul cost va rămâne salariul acestora. S-ar ajunge foarte probabil la o spirală a creșterilor salariale, de care vor beneficia și mai mult tot marile cluburi.

Măsura de limitare a loturilor, menită probabil a contracara acest fenomen, va fi nefuncțională. Motivul: atât timp cât le oferi jucătorilor șansa de a “demisiona” când vor, va trebui să îi oferi și clubului o clauză similară, de a-i putea “trimite în șomaj” în orice moment.

Astfel, contractele vor fi cel mai probabil mult mai scurte, ar putea fi introduse clauze prin care acestea se vor plăti în totalitate doar dacă termenul contractual va fi respectat, iar jucătorii fanion, care au evoluat o viață întreagă la același club, probabil că vor dispărea. Noua putere de negociere a jucătorilor ar putea afecta și echilibrul din cadrul echipei, antrenorii urmând a-și pierde mult din autoritate.

Victime colaterale

În plus, cluburile care-și bazează bugetele pe formarea și vânzarea de jucători, fie că sunt mai mai mari, Auxerre sau Porto, fie mai mici, cele din Europa de Est de exemplu, vor fi principalele victime ale noului sistem. În lipsa calificării în etapele superioare ale competițiilor europene, cluburile românești, spre exemplu, se bazează în principal pe veniturile obținute din vânzarea jucătorilor în străinătate.

DG Competition și, implicit, Comisia Europenă au la dispoziție 12 luni pentru a furniza un răspuns la acțiunea FIFPro. În cazul în care acesta va fi pozitiv, probabil că vor mai urma alți doi ani de negocieri între FIFA, FIFPro, cluburi și Comisia Europeană, pentru a se stabili un nou set de reglementări pentru piața transferurilor din fotbalul internațional.

viewscnt
Afla mai multe despre
fotbal
fifpro
sindicat
transferuri
ce
dg competition
eliminarea sumelor de transfer