Europarlamentarul român, la Strasbourg: Posibilă înțelegere cu Bruxelles-ul - acceptăm Europa cu 2 viteze, dar să fim primiți în Schengen

Europarlamentarul român, la Strasbourg: Posibilă înțelegere cu Bruxelles-ul - acceptăm Europa cu 2 viteze, dar să fim primiți în Schengen
scris 15 mar 2017

Proiectul avansat de Comisia Europeană privind o Europă cu 2 viteze nu înseamnă altceva decât că fiecare stat va decide cum parcurge pașii de integrare, spune europarlamentarul popular Siegfried Mureșan. El consideră că temereile legitime existente în România ar fi îndepărtate în mare măsură dacă țara ar fi primită în spațiul Schengen, în paralel cu acceptarea noului proiect privind nivelurile de integrare europeană. „Important este să nu fim lăsați pe dinafară. Aceasta este o îngrijorare legitimă".

Căpătând notorietate publică, ideea Europei cu 2 viteze stârnește îngrijorări, însă europarlamentarul Siegfried Mureșan spune că România nu ar trebui să se teamă de acestă perspectivă. „Este un proces firesc”, a declarat la Strasbourg, unde în acest zile sunt dezbaterile Parlamentului European. Nu fiecare stat parcurge la fel pașii de integrare și atunci ar trebui să existe posibilitatea ca țările să-și aleagă momentele în care îi pot face, este opinia acestuia.

Urmărește-ne și pe Google News

„Vedem că apetitul pentru integrare este de la stat”, explică Mureșan, astfel încât proiectul Europei cu 2 viteze vizează ca „statele care doresc să se integreze mai mult să o poată face fără  fi reținute de statele care nu doresc să se integreze.”

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Guvernul începe negocieri cu Comisia Europeană și va promova prin ordonanță de urgență noi condiții de liberalizare a prețului la gaze naturale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul începe negocieri cu Comisia Europeană și va promova prin ordonanță de urgență noi condiții de liberalizare a prețului la gaze naturale

În opinia europarlamentarului Partidului Popular European, cea mai inteligentă strategie din partea Guvernului României și a Președinției este să solicite în negocieri introducerea principiului  ca „fiecare stat să poată participa la toți viitorii pași de integrare europeană și să nu existe criterii cantitative definitive p care dacă nu le îndeplinim ă ne excludă de la următorii pași și integrare.”

„Noi și doar noi decidem”, spune Mureșan. Întrebat de poziția președintelui Klaus Iohannis referritoare la proiectul Europei cu 2 viteze și conform căreia România se opune, europarlamentarul a afirmat că nu este la curent cu nuanțele declarațiilor recente, dar că „cel mai greșit lucru pe care îl poate face România este să spună Nu! Nu! Nu!”

Posibilă înțelegere cu Bruxelles-ul: Acceptăm Europa cu 2 viteze, dar să fim primiți în Schengen

Respingerea în România propunerii lansate de președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și care va fi în dezbatere până în luna decembrie este oarecum de înțeles pentru că țara s-a simțit în planul 2 și în trecut nefiind membră în zona euro și nici parte a spațiului Schengen, spune Mureșan.

Acesta este contextul în care temerea față de proiectul Europei cu 2 viteze ar fi mult estompată, dacă la capătul procesului de negociere România ar fi primită în Schengen. „Elementul esențial care ar conduce la reducerea temerii cetățenilor români față de Europa cu 2 viteze este acceptarea în zona Schengen unde știm că îndeplinim condițiile și merităm să fim acceptați”, spune europarlamentarul care a fost și raportor pentru bugetul Uniunii Europene discutat în aceste zile la Strasbourg. „Important este să nu fim lăsați pe dinafară. Aceasta este o îngrijorare legitimă.”

Având în vedere că proiectul încă este deschis și că procesul de adoptare se va prelungi în 2018, în România nu ar trebui să existe temeri pentru că există perspectiva negocierilor. „E prima dată când la o dezbatere fundamentală despre viitorul Uniunii Europene și noi suntem acolo când regulile se definesc. În trecut, când noi am apărut la masă, regulile erau deja îndeplinite și trebuia să le acceptăm”, a conchis Mureșan.

viewscnt
Afla mai multe despre
siegfried muresan
ppe
klaus iohannis
ue
jean-claude juncker