Europa ”cu mai multe viteze” nu vizează să introducă o nouă Cortină de Fier, asigură Juncker

Europa ”cu mai multe viteze” nu vizează să introducă o nouă Cortină de Fier, asigură Juncker
scris 10 mar 2017

Europa ”cu mai multe viteze” pe care o vor unii dintre liderii europeni după Brexit, spre marea nemulțumire a țărilor est-europene, nu vizează să creeze ”o nouă Cortină de Fier”, a declarat vineri președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, relatează AFP.

”Am remarcat, nu fără surprindere, că acest lucru este considerat de către unii dintre colegii mei ca introducerea unei noi linii de divizare, ca o nouă Cortină de Fier între Est și Vest. Nu aceasta este intenția”, a dat asigurări Juncker într-o conferință de presă la Bruxelles, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au încercat vineri dimineața, fără omologul lor britanic Theresa May, să-și apropie pozițiile cu privire la viitorul UE, prin schițarea unei declarații solemne comune pe care o vor face publică pe 25 martie, la marcarea a 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care a fondat Uniunea.

Camera Lorzilor a amendat legislația Brexit, pentru a obliga Guvernul să respecte drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie. Reuters: mare eșec pentru May CITEȘTE ȘI Camera Lorzilor a amendat legislația Brexit, pentru a obliga Guvernul să respecte drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie. Reuters: mare eșec pentru May

Însă menționarea în acest text a posibilității avansării în grupuri mici, în anumite subiecte, este combătută de țări din Est, în frunte cu Polonia sau Ungaria. Liderii lor se tem că cei care vor refuza să participe la ”cooperări consolidate” vor fi, de fapt, dați la o parte în procesul decizional și că riscă să devină în timp ”țări din zona a doua”.

”Noi nu vom încerca să modificăm tratatele”, a explicat Juncker.

”Așa-zisa Europă cu mai multe viteze (...) există deja și nu doar în ceea ce privește zona euro sau spațiul Schengen”, două dintre realizările majore ale UE, la care nu participă toate cele 28 de state membre.

Astfel, ”cooperări consolidate” sau fost stabilite ”chiar și înăuntrul Eurogrupului”, a dat asigurări Juncker, amintind că un grup de zece din cele 19 state care au adoptat moneda unică au decis să coopereze cu scopul de a introduce o taxă asupra tranzacțiilor financiare.

Juncker i-a îndemnat totodată pe lideri la un nou efort, în contextul în care formațiuni eurofobe și populiste ar putea să obțină succese în alegeri, în mai multe țări europene, în următoarele luni, începând cu alegerile legislative din Olanda de pe 15 martie.

”Europenii convinși care rămân așezați merg mai puțin departe ca populiștii care aleargă”, a conchis el în franceză.

Președintele Comisiei Europene (CE) a întins de asemenea o mână Regatului Unit, care urmează să notifice, până la sfârșitul lui martie, faptul că părăsește Uniunea.

”Mie nu-mi place Brexitul, pentru că mi-ar plăcea să mă aflu pe același vapor cu britanicii (...). Sper că va veni o zi în care britanicii vor urca la loc pe vapor”, a lansat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
juncker
economia
euro