Conferința Profit.ro - Bogdan Drăgoi, SIF Banat-Crișana: Faptul că avem alegeri doi ani la rând e un dezastru din punct de vedere economic

Conferința Profit.ro - Bogdan Drăgoi, SIF Banat-Crișana: Faptul că avem alegeri doi ani la rând e un dezastru din punct de vedere economic
scris 11 nov 2019

În perioada electorală toate partidele devin populiste în căutarea voturilor și doi ani la rând cu alegeri prezidențiale, locale și parlamentare reprezintă un dezastru pentru economie, în situația în care bugetul are nevoie de ajustări, spune Bogdan Drăgoi, președinte și director executiv al SIF Banat-Crișana.

Conferința este organizată cu sprijinul Apa Nova, Bursa de Valori București, MET Romania Energy, SARTO, Sensodays, Digi

România e abia la începutul ciclului electoral ce se va încheia la finele lui 2020. În septembrie anul viitor trebuie să intre în vigoare și noua majorare a pensiilor, de această dată de 40%, ceea ce va pune presiune pe bugetul public, mai ales din 2021.

Urmărește-ne și pe Google News

“În timpul alegerilor, toate partidele devin populiste, pentru că trebuie să obțină voturi. N-ai stânga, dreapta, centru. Spui ceea ce trebuie să spui pentru a obține voturi. Faptul că avem alegeri doi ani la rând e un dezastru din punct de vedere economic”, spune Drăgoi, invitat la evenimentul Profit.ro Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiți pentru o nouă recesiune?, alături de șefii principalelor bănci din România și de economistul Nouriel Roubini.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conferința Profit.ro - Nouriel Roubini avertizează: Nu văd riscul unei crize în România, dar situația macroeconomică e dezechilibrată. Sunt motive de îngrijorare. Deficitul se poate dubla CITEȘTE ȘI Conferința Profit.ro - Nouriel Roubini avertizează: Nu văd riscul unei crize în România, dar situația macroeconomică e dezechilibrată. Sunt motive de îngrijorare. Deficitul se poate dubla

Legea pensiilor pune noul guvern în situația de a alege din două variante, fie să ruleze un deficit bugetar uriaș, fie să crească veniturile, explică Drăgoi, în condițiile în care în ultimii trei ani au fost dificultăți cu încadrarea în ținta de 3% din produsul intern brut.

Francois Bloch, directorul executiv al BRD Societe Generale, spune că nu ar fi surprins dacă deficitul va depăși 3% din PIB.

“În unele părți nu putem aștepta. Mai ales în privința deficitului bugetar. Guvernul trebuie să ia o decizie privind creșterea punctului de pensie”, spune Bloch, care adaugă că România va trebui să explice credibil cum va reveni sub limita Maastricht.

Roubini spune că politica fiscală a fost pro-ciclică și că o depășire ușoară a țintei de 3% n-ar fi o problemă. Dar dacă se ajunge la 4-5% ar putea apărea pericole la adresa ratingului suveran și ar putea crește dobânzile de finanțare.

Conferința Profit.ro – Nouriel Roubini: Poate că ce a fost mai rău a trecut. Amplificarea riscurilor geopolitice a relaxat din nou politicile monetare ale marilor bănci centrale CITEȘTE ȘI Conferința Profit.ro – Nouriel Roubini: Poate că ce a fost mai rău a trecut. Amplificarea riscurilor geopolitice a relaxat din nou politicile monetare ale marilor bănci centrale

“Reforma pensiilor nu este sustenabilă. Probabil că veți rămâne în aer. Nu înseamnă că va fi criză, dar pierdeți timp și adunați ceva vulnerabilități. Putem discuta despre ce este nevoie să facem, dar nu cred că cine trebuie va lua măsurile grele”, adaugă Roubini.

Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar va ajunge la 6% din PIB în 2021 ca urmare a creșterii pensiilor și salariilor dacă nu sunt luate măsuri de compensare.

Noul guvern minoritar PNL a arătat că nu intenționează să modifice calendarul de majorare al punctului de pensie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bogdan dragoi
deficit bugetar