Avertismentul UniCredit: Creșterea pensiilor duce deficitul bugetar la peste 4% în 2020 și 6% în 2021 dacă guvernul nu ia măsuri. România ar putea fi retrogradată la junk

Avertismentul UniCredit: Creșterea pensiilor duce deficitul bugetar la peste 4% în 2020 și 6% în 2021 dacă guvernul nu ia măsuri. România ar putea fi retrogradată la junk

Dan Bucșa, economist-șef al UniCredit pentru Europa Centrală și de Est

scris 8 nov 2019

Situația bugetului atrage tot mai multe semne de alertă din partea economiștilor. UniCredit Bank avertizează că deficitul bugetar ar putea scăpa de sub control și România și-ar putea pierde ratingul suveran de investiții, dacă nu sunt luate măsuri. Contextul electoral face dificilă ajustarea sau chiar amânarea unor cheltuieli uriașe suplimentare programate, cum sunt cele cu pensiile începând cu toamna anului viitor.

Economiștii UniCredit se așteaptă ca România să depășească încă din acest an limita de deficit bugetar de 3% din produsul intern brut și să încheie anul cu un deficit de 3,7%. La 10 luni, execuția bugetară arată o situație deteriorată, cu un deficit deja la 2,8% din PIB.

Urmărește-ne și pe Google News

“Politicile populiste au redus drastic resursele publice, declanșând o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale care vor avea loc pe 10/24 noiembrie. Prin planificarea creșterii pensiilor cu 15% la 1 septembrie 2019 și cu 40% la 1 septembrie 2020, guvernul a epuizat resursele pentru orice alte creșteri de cheltuieli”, arată un raport semnat de economiștii UniCredit Bank, Dan Bucșa și Florin Andrei.

Isărescu: Situația este ușor albastră, dar controlabilă. Nu se va ajunge la un deficit bugetar de 6% din PIB în mod sigur. Trebuie făcute ajustări fără să bruscăm economia CITEȘTE ȘI Isărescu: Situația este ușor albastră, dar controlabilă. Nu se va ajunge la un deficit bugetar de 6% din PIB în mod sigur. Trebuie făcute ajustări fără să bruscăm economia

În mai-iunie urmează alegerile locale și în noiembrie-decembrie anul viitor cele parlamentare. Până atunci economiștii nu se așteaptă la schimbarea structurii Parlamentului prin alegeri anticipate, ceea ce ridică și mai multe pericole în ceea ce privește gestionarea deficitului.

Bucșa și Andrei scriu că deficitul bugetar ar putea depăși 4% din PIB în 2020 și 6% din PIB în 2021 – iar România ar putea pierde rating-ul suveran de investiții, fiind deja doar la un pas de categoria junk – “dacă pensiile cresc cu 40% în 2020 și guvernul nu ia măsuri să contracareze mărirea accentuată a cheltuielilor”.

“O parte din majorări ar putea fi amânate – dar nu anulate – dacă alegerile parlamentare vor fi desfășurate mai devreme, în semestrul întâi al anului următor. Scenariul nostru de bază este că alegerile vor avea loc la finalul anului 2020, din cauza sprijinului insuficient pentru declanșarea alegerilor anticipate”, se arată în raport.

Economiștii argumentează că PSD beneficiază de pe urma alegerii primarilor într-un singur tur, iar PNL, USR și Plus ar putea schimba sistemul de vot dacă vor căpăta majoritatea în Parlament. Totodată, PSD are nevoie de timp să se regrupeze dacă fosta șefă a Guvernului Viorica Dăncilă nu reușește să intre în turul al 2-lea al alegerilor prezidențiale.

“Situația fiscală ar putea necesita reduceri de cheltuieli și majorarea impozitelor în anul următor, ceea ce ar putea afecta popularitatea noului guvern. Astfel, un guvern minoritar, condus de PNL, susținut de USR, PMP și UDMR și alți parlamentari este probabil să conducă România până la alegerile parlamentare de anul următor”, arată analiștii.

UniCredit a revizuit în creștere la 4,2% prognoza privind avansul real al PIB în acest an, dar vede o încetinire semnificativă la 2,6% anul viitor, ceea ce ar fi cea mai slabă performanță din regiune.

“Pe lângă cererea europeană mai slabă, exporturile ar putea fi afectate de creșterea prețurilor de producție și a salariilor, produsele chimice și sectoarele cu valoare adăugată scăzută fiind cele mai afectate”, se arată în raport.

Decelerarea economică va fi limitată de o creștere în continuare a salariilor publice și a pensiilor, ceea ce va stimula consumul, în timp ce boom-ul întârziat din piața imobiliară va mai continua câteva trimestre. Totodată, politica fiscală nu va fi semnificativ strânsă în 2020, arată economiștii.

“Deficitele bugetare mai mari în perioada 2019-2020 vor afecta performanța economică în anii următori, iar o înrăutățire a rating-ului va atrage costuri de împrumut mai mari pentru guvern și sectorul privat, ceea ce va conduce la condiții financiare mai stricte”, arată raportul.

Inflația va crește la 4,8% la finele anului, de la 3,5% în septembrie, iar analiștii UniCredit se așteaptă ca prețurile gazelor naturale și ale energiei electrice să fie re-liberalizate, după înghețarea introdusă de PSD.

“Un calendar al creșterilor este indisponibil la momentul redactării acestui raport trimestrial, însă amânarea unor măsuri pentru 2020 ar amenința ținta de anul viitor după o ratare aproape sigură în 2019. Ținta de inflație este în pericol și în 2021 dacă autoritățile așteaptă alegerile parlamentare înainte de aducerea prețurilor energiei și gazelor naturale la nivelurile pieței”, arată economiștii.

BNR a actualizat în scădere la 3,8%, respectiv 3,1%, rata inflației pentru finele acestui an și al următorului.

UniCredit așteaptă și o depreciere a leului anul următor, care ar ajunge la un nivel de 4,85/euro, adăugând că moneda românească este cea mai supraapreciată din regiune.

Guvernatorul BNR a declarat că situația este una "albastră, dar controlabilă" și că nu crede că deficitul bugetar va ajunge la 6% din PIB, așa cum estimează și Comisia Europeană. Isărescu a mai precizat și că creșterea taxelor trebuie evitate, cum nici deprecierea leului nu reprezintă o soluție.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
crestere deficit bugetar
crestere pensii
rating suveran romania
unicredit
dan bucsa