Startup-ul Beesy, care a dezvoltat o platformă de job-uri de scurtă durată în domeniul HoReCa pentru studenți și tineri, vrea să atragă o rundă de finanțare până la finalul anului pentru dezvoltarea operațiunilor pe piața locală. Principala provocare a startup-ului este însă legislația care reglementează industria HoReCa.
„Industria HoReCa e mai mult decât deschisă să folosească produsul nostru și să ne ajute să ne lansăm pe piață. Însă, o mare provocare o avem cu legislația, care este învechită, nu încurajează inovația și care se arată foarte rigidă în fața unui val de digitalizare sub care ar trebui să fie România în momentul de față.
Din cauza asta, multe startup-uri și companii sunt obligate să-și desfășoare activitatea într-o zonă gri pentru a fi profitabile. Asta poate însemna de multe ori mai puține taxe plătite către stat, fie offshore în țări mult mai primitoare din punct de vedere legislativ. Sunt dezavantaje semnificative pentru instituțiile din România”, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Tudor Belu, Fondator Beesy.
El adaugă că legislația care reglementează domeniul HoReCa nu îi ajută foarte mult, și îi împinge „către o zonă gri și neprofitabilitate”.
„Fiind costuri birocratice destul de mari, cel puțin deocamdată, ne e destul de greu să începem activitatea fără o finanțare mai consistentă. În ultimele 6 luni am participat la mai multe incubatoare din România și am reușit în cadrul unuia dintre ele să obținem o finanțare de 15.000 de euro care ne-a acoperit costurile operaționale. Ne propunem să ridicăm o rundă de finanțare pre-seed către sfârșitul acestui an”, precizează acesta.
În ceea ce privește extinderea operațiunilor și în afara granițelor țării, Tudor Belu spune că „ne gândim la ea mai degrabă ca la o variantă de supraviețuire decât ca un pas către expansiune”.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alexandru Diaconu, CEO AiGIA Health: Credem cu tărie că putem sa schimbăm sistemul medical actual astfel încât prevenția să devină realitate„Există într-adevăr țări care permit o astfel de activitate și care adesea ne atrag foarte tare către ele, însă noi ne-am propus să încercăm măcar să începem proiectul ăsta în România și, totodată, să inițiem niște discuții măcar sau de ce nu un proiect de lege pentru modificarea unor părți din codul muncii”, continuă fondatorul Beesy, platformă lansată în octombrie anul trecut.
„Am avut discuții cu o firmă de IT din Cluj care e mai mult decât deschisă să ne ajute în proiectul ăsta de lege pe care vrem să-l inițiem și să-și ofere serviciile pentru digitalizarea administrației publice”, afirmă acesta.