Ohvăz, producător de gustări pe bază de ovăz, se confruntă cu tot mai multe provocări, de la creșterea prețurilor la materiile prime, la lipsa stocurilor și până la educarea consumatorilor. Iar unele magazine partenere ale companiei pur și simplu nu plătesc și nu mai răspund la telefon.
„E mare distracție în momentul ăsta. De la săptămână la săptămână, prețurile sunt diferite și în creștere. Și, pe lângă faptul că anumite prețuri s-au dublat literalmente, avem probleme și cu stocul. Suntem dispuși să plătim dublu, dar nu mai există stoc. Și nici nu există un termen estimativ de livrare. E o situație destul de dificilă, dar, per total, am trecut prin multe asemenea lucruri. Ne descurcăm. Orice ar fi, o să ne adaptăm așa încât să fie bine”, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Cristian Barin, CEO și fondator Ohvăz, companie care produce gustări precum ovăz cu lapte de migdale, budincă de china, biscuiți de ovăz și alte produse similare.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Radu Dumitrescu, proprietar Stadio Hospitality: Așteptăm liftul tot mai mult, asta înseamnă că s-au întors oamenii la birou. Măsurile de sprijin pentru HoReCa au făcut doar ca gaura să nu fie foarte adâncă și mareCirca 75% din cifra de afaceri a Ohvăz este generată de vânzările online, în timp ce restul provine din vânzările din magazinele de specialitate partenere, cafenele și băcănii, marea majoritatea a acestora fiind concentrate în București.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Noi nu am vrut să mergem pe magazinele proprii. Considerăm că, în 2022, este mult mai bine să mergem pe magazine partenere și pe partea asta de online, unde avem o relație foarte directă cu clientul. Până acum am crescut foarte bine”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Adrian Sfichi, CEO Ecap: Vrem să integrăm Amazon, Kaufland și Cdiscount în platformă și să atragem încă o rundă de finanțare. Pentru a reține programatori în firmă trebuie să le oferi felii din afacerea taCristian Barin adaugă că business-ul său este într-o poziție „extraordinar de bună și extraordinar de proastă în același timp”, ei fiind deschizători de drumuri pe anumite produse, precum ovăzul cu lapte de migdale.
„Este foarte bună pentru că putem fi lideri detașați, este foarte proastă pentru că nu există niciun fel de educație în piață, lumea nu știe ce este ovăzul cu lapte de migdale. Cel mai probabil au noțiunea de terci. Și atunci, noi avem un dezavantaj major. Când trebuie să și educi publicul, devine semnificativ mai greu și practic noi cu asta ne confruntăm. Trebuie să educăm publicul. Trebuie să mă filmez zilnic pe Tiktok astfel încât să educ publicul în ce înseamnă un business de genul ăsta. Sunt forțat să fiu un fel de influencer”, afirmă el.
Business-ul Ohvăz a fost lansat la finalul lui 2018, iar de atunci cifra de afaceri a companiei s-a dublat de la an la an. Cristian Barin a investit circa 300.000 de euro din bani proprii dezvoltarea afacerii.
„Lucrurile merg din ce în mai bine. De când am început mă tot aștept să apară competitori și nu au apărut absolut deloc. Și, într-un fel, nu sunt deloc surprins, pentru că ceea ce facem noi este extraordinar de dificil. Din exterior pare atât de simplu, dar de fapt este de o complexitate fenomenală”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alexandru Stan, CEO Tekpon: Nu suntem interesați de România. Există review-uri pentru o groază de produse, doar că acestea sunt plătite. Cel mai greu de găsit - oameni care nu judecă alți oameniRecent, Ohvăz a ridicat și o rundă de finanțare pentru scalarea operațiunilor pe piața locală. Compania are planuri și de a intra pe alte piețe.
„Tocmai ne-a abordat cineva pentru a exporta câteva dintre produsele noastre în Austria. Acum lucrăm pe o platformă să vedem dacă putem merge în țările vecine, în Ungaria, Bulgaria, Polonia poate, dar nu este o prioritate. Întâi vrem să fim aici cât se poate de ok, să ajungem la o cifră de afaceri de circa 1,5 milioane de euro pe an și să avem un sistem cât se poate de sănătos”, precizează el.
Cristian Barin mai spune și că business-ul Ohvăz se confruntă cu situații în care clienții pur și simplu nu plătesc, acesta fiind, de asemenea, o provocare majoră cu care se confruntă în momentul de față.
„Ne vând produsele, au termene de plată și pur și simplu nu plătesc. Nu mai răspund la telefon. Și atunci, asta este o problemă pentru noi. Măcar de ne-ar anunța. Tocmai de aceea eu am vrut foarte tare încă de la început să intrăm pe online. Și, în continuare vom merge 60% online, 40% offline. Momentan suntem cam 75% online și 25% offline.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Valeriu Filip, partener FGO: Din 2017, am crescut cu aproape 15.000 de firme în fiecare an. Apariția reglementărilor pentru facturarea electronică nu a adus un număr mai mare de utilizatori platformei noastreÎn online banii intră imediat și primesc prețul întreg pentru acel produs. În schimb, în retail, poate primesc banii în 30 de zile și nu suma totală. Asta e cel mai dificil pe partea de offline, încasarea banilor și în a avea o echipă de agenți de vânzări care să verifice fiecare magazin în parte, să se asigure că produsele noastre sunt ținute la raft corespunzător.
În 2018 am vrut să intrăm în cât mai multe magazine partenere și am observat că produsele noastre fie nu erau ținute la rece, fie erau așezate într-un mod foarte nefericit. Și atunci, chiar dacă eram în 20-30 de magazine, din păcate vânzările nu veneau. Dimpotrivă, aveam multe plângeri. Offline-ul este o mare provocare pentru produsele perisabile”, explică fondatorul Ohvăz.