Transelectrica ar putea încasa o taxă de 600 de euro pentru fiecare GWh importat, exportat sau care tranzitează România

Transelectrica ar putea încasa o taxă de 600 de euro pentru fiecare GWh importat, exportat sau care tranzitează România
scris 8 mai 2018

Transelectrica va încasa o taxă pentru schimburile programate de energie electrică cu țările perimetrice mai mare cu 100 euro pentru fiecare GWh care este exportat, importat sau tranzitează România, Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) intenționând să majoreze taxa pentru schimburile programate de energie electrică cu țările perimetrice de la 500 euro/GWh la 600 euro/Gwh.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Respectiva taxă este aplicată operatorilor economici care încheie contracte pentru tranzacții de import, export și tranzit de energie electrică și este compusă din taxa pentru acoperirea costurilor cu infrastructură, care este de 0,26 euro/MWh, și taxa pentru compensarea pierderilor, care este de 0,38 euro/MWh. Valoarea de 0,6 euro/MWh rezultă din rotunjirea sumei rezultate din adunarea celor două taxe la o singură cifră zecimală.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, valoarea taxei este 0,5 euro/MWh, fiind stabilită printr-un ordin ANRE din septembrie 2016.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Transelectrica are un nou director general. Acțiunile transportatorului energetic se află la minimele ultimilor aproape 4 ani CITEȘTE ȘI Transelectrica are un nou director general. Acțiunile transportatorului energetic se află la minimele ultimilor aproape 4 ani

ANRE susține că a elaborat un proiect de ordin în sensul majorării sale și invocă pentru majorarea taxei o decizie a Comitetului de piață al Asociației europene a operatorilor de transport și de sistem (ENTSO-E). Aceasta ar fi aprobat la finalul lunii martie, potrivit unor calcule ex-ante, pe baza datelor colectate pentru anii precedenți, aplicarea în anul 2018 a taxei de 0,6 Euro/MWh, pentru schimburile programate de energie electrică cu țările perimetrice la nivelul întregii Uniuni.

“Având în vedere că Transelectrica S.A. nu poate aplica pentru serviciul de transport decât tarife reglementate, ANRE a elaborat proiectul de ordin prin care urmează să se aprobe tariful reglementat de 0,6 Euro/MWh pentru schimburile de energie electrică cu țările perimetrice, respectiv cu Ucraina și Republica Moldova”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de ordin ANRE.

EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz

Potrivit ultimului raport financiar al Transelectrica, în 2017 fluxurile transfrontaliere au înregistrat variații semnificative pe relația cu Serbia, Bulgaria și Ucraina. Astfel, comparativ cu 2016, fluxurile fizice de export au crescut cu Serbia (26,7% sau 429 GWh), în timp ce pe relația cu Ungaria, Bulgaria și Ucraina au fost înregistrate scăderi.

“Analizând fluxurile fizice de import se observă creșteri pe relațiile cu Ungaria, Bulgaria și Ucraina în timp ce pe relația cu Serbia s-a înregistrat o scădere de 80%. În anul 2017 gradul de utilizare a capacității total alocate pe liniile de interconexiune pentru export a scăzut față de anul 2016 pe majoritatea destinațiilor, înregistrându-se creștere doar pe relația cu Serbia (+6%)”, se precizează în raport.

Tranzacție pregătită: Transelectrica vrea să devină acționar la o companie din Germania, \ CITEȘTE ȘI Tranzacție pregătită: Transelectrica vrea să devină acționar la o companie din Germania, "coordonator regional de securitate", contra a maximum jumătate de milion de euro

Anul trecut, Transelectrica SA a înregistrat o pierdere contabilă de 47,9 milioane de lei, ca urmare înregistrării în situațiile financiare ale anului 2017 a unor obligații suplimentare de plată, în valoare de 99 de milioane de lei, provenite dintr-o decizie de impunere ANAF emisă în 30 iunie 2017, ca urmare a încheierii unui control aferent perioadelor anterioare.

“Anul 2017 s-a desfășurat în condiții dificile, fiind marcat atât de reducerea tarifelor reglementate (tariful pentru serviciile de sistem a fost diminuat cu 18,9%, iar tariful pentru serviciile de transport a scăzut cu 9,8%) pentru contrabalansarea unor profituri excedentare realizate în anii anteriori, cât și de creșterea prețurilor pe piața de energie cu impact în creșterea semnificativă a costurilor Companiei, fapt reflectat și în situațiile financiare preliminare”, susține compania.

EXCLUSIV Fără dividende la Transelectrica. Statul a luat act de impactul negativ al deciziilor Fiscului și a admis să nu ia dividende la AGA de bilanț. O portiță rămâne deschisă pentru acordarea de dividende suplimentare din rezerve CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fără dividende la Transelectrica. Statul a luat act de impactul negativ al deciziilor Fiscului și a admis să nu ia dividende la AGA de bilanț. O portiță rămâne deschisă pentru acordarea de dividende suplimentare din rezerve

Vineri, în contextul în care acțiunile companiei majoritare de stat sunt tranzacționate la un nivel apropiat de minimul ultimilor 4 ani, Consiliul de administrație al companiei a decis înlocuirea directorului general executiv, Corina Popescu, cu Adrian Rusu, director de Operațiuni în cadrul Transelectrica.

Decizia ANRE de majorare a taxei de import, export sau tranzit se suprapune unui proiect de extindere regională a companiei. Potrivit Profit.ro, în cazul în care guvernul din Republica Moldova va opera modificări legislative pentru a acorda posibilitatea privatizării transportatorului energetic Moldoelectrica, Transelectrica este interesată să devină acționar majoritar, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
taxă
import
export
tranzit