Reșița vrea să-și asigure integral consumul public de energie din producția unui viitor parc fotovoltaic propriu, pentru care a cerut bani UE nerambursabili

Reșița vrea să-și asigure integral consumul public de energie din producția unui viitor parc fotovoltaic propriu, pentru care a cerut bani UE nerambursabili
scris 18 apr 2024

Autoritatea locală din Reșița vrea să asigure integral consumul public de energie electrică al municipiului prin intermediul unui parc fotovoltaic propriu, investiție pentru care a depus cerere de finanțare nerambursabilă europeană prin așa-numitul Fond de Modernizare, relevă date analizate de Profit.ro.

Este vorba de consumul de energie actual, al sistemului de iluminat public municipal și al instituțiilor administrative și de învățământ reșițene, dar și de cel viitor, care va crește prin înlocuirea parcului local de transport în comun cu autobuze și tramvaie electrice, precum și prin instalarea de stații de încărcare a vehiculelor electrice.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Vechea clădire istorică a bursei de valori din Copenhaga, cuprinsă de flăcări: „Aceasta este Notre Dame a noastră” CITEȘTE ȘI VIDEO Vechea clădire istorică a bursei de valori din Copenhaga, cuprinsă de flăcări: „Aceasta este Notre Dame a noastră”

Municipiul a lansat o licitație pentru a contracta servicii de proiectare, avizare și construire a unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 8,58 MW, care ar urma să producă peste 10.800 MWh de electricitate pe an.

Valoarea totală a investiției este estimată la circa 44,7 milioane lei plus TVA.

Scrisoare de protest trimisă la Amazon de experți în bucătărie românească. „Ciorbă rădăuțeană cu porcușori de guineea” ? CITEȘTE ȘI Scrisoare de protest trimisă la Amazon de experți în bucătărie românească. „Ciorbă rădăuțeană cu porcușori de guineea” ?

Unitatea de producție de energie solară ar urma să fie construită pe terenuri extravilane aflate în domeniul public al Reșiței, în suprafață totală de aproape 30 de hectare.

Primăria își dorește ca parcul fotovoltaic să fie pus în funcțiune în termen de mai puțin de un an de la data demarării contractului ce urmează a fi atribuit.

De ce Donald Trump poate fi din nou președinte, în ciuda problemelor sale juridice? CITEȘTE ȘI De ce Donald Trump poate fi din nou președinte, în ciuda problemelor sale juridice?

Reșița a depus cerere de finanțare UE nerambursabilă din Fondul de Modernizare la apelul de proiecte ″Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice″. Pentru proiecte fotovoltaice, subvenția este de maximum 1,1 milioane euro/MWh fără TVA, iar grantul total acordat unui beneficiar nu poate depăși 10 milioane euro.

Sprijinul se acordă în baza principiului "primul venit, primul evaluat și contractat″, iar bugetul total al apelului de proiecte se ridică la 500 milioane euro.

În documentația de atribuire a licitației lansate pentru construirea parcului fotovoltaic, Municipiul Reșița precizează că va semna contractul cu ofertantul declarat câștigător doar după încheierea contractului de finanțare nerambursabilă din Fondul de Modernizare sau, ca variantă alternativă, după ce se vor aproba alocări de fonduri în acest scop de la bugetul local, această clauză suspensivă putând fi aplicată pe o perioadă de cel mult 2 ani de la comunicarea rezultatului licitației.

VIDEO Un nou brand de mașină electrică din China intră în România CITEȘTE ȘI VIDEO Un nou brand de mașină electrică din China intră în România

Fondul de Modernizare este alimentat cu bani proveniți din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care marii emitenți europeni sunt obligați să le cumpere, prin tranzactionarea pe piață a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre UE prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030.

Fondul sprijină investițiile în proiecte de modernizare a sistemelor energetice în regiunile dependente de cărbune din statele membre ale Uniunii cu PIB pe cap de locuitor mai mic de 60% din media Uniunii, țările beneficiare fiind România, Bulgaria, Croația, Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Grecia si Portugalia.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul de modernizare
subvenții energie autoconsum primării fondul de modernizare
parc fotovoltaic reșița