Prețurile petrolului au încheiat luna mai cu creșteri istorice, susținute de redresarea cererii și reducerea livrărilor de către producători

Prețurile petrolului au încheiat luna mai cu creșteri istorice, susținute de redresarea cererii și reducerea livrărilor de către producători
scris 30 mai 2020

Prețurile petrolului au încheiat luna mai cu creșteri istorice, fiind susținute de redresarea cererii și de reducerile record ale livrărilor de către producători, relatează CNBC, preluat de News.ro.

Cotația petrolului american WTI a avansat vineri cu peste 5%, iar pe ansamblul lunii mai a consemnat o creștere istorică de 88%. A doua cea mai bună evoluție a prețului petrolului WTI a avut loc în septembrie 1990, când a urcat cu 44,6%.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețul petrolului Brent a fost cotat vineri în jur de 35 de dolari pe baril, iar la nivelul lunii mari a consemnat o creștere de 38%, cea mai mare înregistrată din martie 1999.

CONFIRMARE Normele pentru redeschiderea teraselor, publicate în Monitorul Oficial - maxim patru clienți la o masă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Normele pentru redeschiderea teraselor, publicate în Monitorul Oficial - maxim patru clienți la o masă

Analiștii au atras totuși atenția că această creștere a prețurilor a avut loc după cea mai mare scădere din istorie și că petrolul este încă departe de a reveni la nivelurile ridicate anterioare. Cu alte cuvinte, un preț de 35 de dolari pe baril este departe de a fi un motiv de sărbătoare.

”În mod sigur nu se simte ca și cum ar fi cea mai bună lună din istorie pentru petrol”, a declarat Regina Mayor, director la nivel global pentru energie la KPMG. Un preț de circa 30 de dolari pe baril este în mod sigur mai bun față de unde ne aflat la sfârșitul lui aprile, a adăugat ea.

Cotațiile petrolului s-au prăbușit în aprilie, când miliarde de oameni la nivel mondial se aflau în carantină din cauza noului coronavirus.

ULTIMA ORĂ Uzina Ford din Craiova - caz de coronavirus, la puține săptămâni de la redeschiderea activității CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Uzina Ford din Craiova - caz de coronavirus, la puține săptămâni de la redeschiderea activității

Ulterior, situația a început să se îmbunătățească. Datele publicate joi de Administrația pentru Informații în Domeniul Energiei din SUA au arătat că în săptămâna încheiată pe 22 mai cererea de benzină a crescut la 7,3 milioane de barili pe zi. În urmă cu un an, înainte de Memorial Day, cererea era de 9,4 milioane de barili pe zi.

Stocurile de la centrul de livrare a petrolului din Cushing, Oklahoma au scăzut cu 3,4 milioane de barili, iar rata de utilizare a rafinăriilor a urcat de la 59% la 71%. Stocurile totale au crescut cu 7,928 de milioane de barili, comparativ cu așteptările analiștilor, de 1,3 milioane de barili, potrivit datelor FactSet.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret petrol
pret titei
majorare cotatii titei
scumpire petrol