Și instituțiile publice de cultură și așezămintele culturale aflate în subordinea autorităților administrației publice centrale și locale vor avea prețuri plafonate la energie electrică și gaze naturale, prevede ordonanța de urgență de modificare a schemei de plafonare și compensare adoptată miercuri de Guvern și publicată joi în Monitorul Oficial.
Astfel, pe lista entităților beneficiare de plafonare au fost introduse "instituții publice de cultură și așezăminte culturale aflate în subordinea autorităților administrației publice centrale și locale".
O altă modificare este că, de acum, nu doar "unitățile" de învățământ, ci și "instituțiile" de învățământ vor beneficia de plafonare
Până în prezent, plafonarea prețurilor la energie și gaze se făcea doar pentru consumatorii casnici, precum și pentru spitale publice și private, unități de învățământ publice și private, creșe, ONG-uri, unități de cult și furnizori publici și private de servicii sociale.
Foarte important: în afară de consumatorii casnici, care nu trebuie să facă nimic, toate celelalte entități beneficiare de plafonare trebuie să facă cereri scrise explicite în acest sens către furnizorii lor de energie și gaze pentru a li se emite facturi cu prețuri plafonate. Formularele de cerere sunt prevăzute în normele de aplicare a legislației primare de plafonare, care vor trebui modificate în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței.
Multe instituții culturale se confruntă cu mari probleme în achitarea facturilor la energie și gaze sau chiar în încheierea de contracte de furnizare, după scumpirile galopante din ultimele luni, cum ar fi Muzeul Peleș, Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca sau Biblioteca Națională.