România a devenit cea mai scumpă piață europeană angro a gazelor, așa cum anticipa Profit.ro, începând cu luna ianuarie, în care nu mai exportă niciun metru cub și importă prin toate punctele de interconectare disponibile.
La începutul lunii decembrie, Profit.ro avertiza că, “în momentul în care România va începe să importe gaz din Ungaria, va deveni cap de traseu atât în ceea ce privește gazul importat prin Negru-Vodă (din TurkStream via Bulgaria), cât și în ceea ce privește gazul importat din Ungaria și Austria, ceea ce va conduce la formarea pe piața autohtonă a celui mai ridicat preț regional”.
Prețul gazului cu livrare în luna februarie tranzacționat pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) este, în prezent, de 480 lei/MWh, sau 97,09 euro/MWh, cu 20% peste media celui de pe principalele burse europene.
CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produsCotațiile de pe BRM pentru luna februarie sunt cu 3,5 euro, respectiv 18,5 euro peste cele de pe cele mai importante burse regionale, CEGH (Austria), 78,68 euro/MWh, și CEEGEX (Ungaria), 93,61 euro/MWh.
De la începutul acestui an, România nu exportă gaze, importând în schimb la capacitate maximă din Ungaria (75 GWh/zi). Alți 40 GWh/zi sunt importați din Ucraina, în timp ce importurile din Bulgaria (cea mai ieftină rută de import) au scăzut de la 150 GWh/zi în ultima parte a anului trecut la 10 GWh/zi.
CITEȘTE ȘI Guvernul susține că furnizorii de energie sunt de acord cu noua schemă de subvenționare a facturilor, ba și-au pus și cenușă în cap pentru cele greșiteInteresant este că gazul importat din Ungaria provine tot din TurkStream, ca și cel din Bulgaria, însă pentru acesta trebuie plătite tarife de transport suplimentare către sistemele de transport din Serbia și Ungaria.
Prețurile pentru februarie sunt mai mult decât duble comparativ cu prețul la consumatorul casnic final anunțat de premierul Nicolae Ciucă, de 221 lei/MWh.
Noul plafon, valabil până la 31 martie, va scădea de la 0,37 lei/KWh la 0,31 lei/KWh, iar limita de plafonare crește de la un consum de 1.000 la unul de 1.500 KWh. "De asemenea, se va aplica un discount mărit de la 33 la 40 la sută, asigurându-se astfel un preț de 0,221 lei/KWh”, a precizat luni premierul.
Evoluția importurilor de gaze din Ungaria (Sursa: ENTSOG)
Cu alte cuvinte, furnizorii achiziționează în prezent gaz cu furnizare în luna februarie de pe BRM la un preț de 480 lei/MWh, pe care urmează să-l revândă consumatorilor casnici la un preț de maxim 221 lei/MWh. Diferența dintre prețul de achiziție și cel de revânzare ar trebui să o încaseze de la stat.
Evoluția importurilor de gaze din Ucraina (Sursa: ENTSOG)
În cazul gazului provenit din producția internă, Guvernul poate folosi pentru compensare/plafonare încasările din redevențe și din impozitarea veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, care ajunge până la 80% asupra veniturilor suplimentare aferente prețurilor practicate ce depășesc 85 lei/MWh.
Evoluția importurilor de gaze din Bulgaria (Sursa: ENTSOG)
În cazul gazului de import, care nu poate fi impozitat similar, guvernul trebui să apeleze la buget pentru finanțarea diferenței achitate de furnizori (între prețul de achiziție al gazului și cel de revânzare a acestuia), fiind puțin probabil că există vreun buffer din încasările din respectivele impozite achitate de producătorii interni lunile și anii trecuți.