Reprezentanții grupului italian Beltrame, care deține în România combinatul siderurgic Donalam Călărași și este interesat și de preluarea activului de producție al Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, după cum a relatat în premieră Profit.ro, au inspectat utilajele combinatului dâmbovițean pentru a avansa o ofertă de cumpărare a activului, a anunțat liderul sindicatului Valahia din întreprindere, Nicolae Dragodănescu.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"Reprezentanții Beltrame Group au venit la Târgoviște pentru a verifica starea utilajele din COS Târgoviște, cu intenția de a face o ofertă de preț în vederea preluării combinatului. Mulțumesc colegilor care au venit să dea o mâna de ajutor și au pornit utilajele. Toate utilajele principale sunt la locul lor și în stare de funcționare. Salariaților care au asigurat pornirea/verificarea utilajelor li s-a încheiat contract individual de muncă pentru o durată de 8 zile", a transmis acesta.
Conducerea Beltrame nu a comentat.
Liderul sindical a mai relatat că următorul termen dat de Tribunalul Dâmbovița în procedura falimentului COS Târgoviște este pe 19 octombrie, la care vor fi verificate creanțele născute în timpul procedurii insolvenței, inclusiv salariile restante neîncasate de salariați pe perioada preavizului.
"Statul român nu pare interesat să preia COS Târgoviște în contul creanței bugetare prin dare în plată și probabil așteaptă să recupereze datoria din prețul de vânzare/lichidare. Prețul oțelului a crescut foarte mult și în acest moment România importă inclusiv fier beton!", a conchis Nicolae Dragodănescu.
Cei de la Beltrame au anunțat în iulie că au în plan construirea de la zero a unei fabrici de oțel-beton și sârmă laminată în România, investiție estimată la 300 milioane euro care include și ridicarea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 100 MW.
CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai mare avion din lume, în premieră în România"După un lung studiu de fezabilitate, AFV Beltrame Group, unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa, investește 300 milioane euro pentru a construi în România o fabrică eco-inteligentă de oțel-beton și sârmă laminată. Acesta va fi primul proiect greenfield din Europa în ultimele decenii în producția de oțel și va stabili un nou standard pentru industria siderurgică privind reducerea emisiilor poluante. Unitatea de producție va include o oțelărie și un laminor, dar și un parc fotovoltaic cu o capacitate de 100 MW. În prezent compania are în vedere mai multe locații pentru construcția acesteia", a transmis Beltrame.
COS Târgoviște a intrat în faliment la finalul lunii iunie, la cererea companiei Distribuție Energie Electrică România (DEER) SA, operatorul de distribuție de curent din grupul listat la Bursă Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din acțiuni. DEER a ajuns să ceară falimentul combinatului după ce a negociat fără succes preluarea a două stații electrice aflate în proprietatea acestuia contra stingerii unei datorii restante de peste 3,25 milioane lei a COS Târgoviște față de DEER. Datoria reprezintă contravaloarea neachitată a serviciului de distribuție a energiei prestat de creditoare în beneficiul combinatului din decembrie 2019 și până în prezent.
CITEȘTE ȘI Impozitul minim global de 15%: Irlanda semnează acordulInițial, statul român intenționa să preia activul funcțional al combinatului prin dare în plată în contul datoriilor bugetare ale COS Târgoviște. Ulterior, a câștigat teren ideea vânzării activului către un investitor privat, cinci potențiali cumpărători manifestându-și interesul în acest sens.
COS Târgoviște, aflat de 8 ani în insolvență, este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România. Activul funcțional industrial "Producere oțel de construcții" al COS Târgoviște a fost evaluat, în documentele prezentate de administratorii judiciar și special, la 301,83 milioane lei. Din această sumă, în caz de vânzare sau dare în plată, ar urma să se scadă obligațiile de mediu, estimate la aproape 28 milioane lei, precum și TVA datorată de 57,3 sau 32,4 milioane lei (în funcție de statutul entității care ar prelua activul, neimpozabilă sau impozabilă). Astfel, cedarea s-ar face la suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei, foarte apropiată de totalul datoriilor COS Târgoviște la ANAF, de puțin peste 200 milioane lei.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Bloomberg: Amintirile de la începutul pandemiei din Italia bântuie România, care a rămas în urmă cu vaccinurile. Locul 2 în topul celor mai puțin vaccinați din UE, cele mai multe decese din blocul comunitarCompania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel și este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acțiuni. Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov.
COS Târgoviște a terminat anul trecut cu pierderi de peste 62 milioane lei, față de profitul net de 140,4 milioane lei din 2019, și o cifră de afaceri de numai 44,6 milioane lei, în scădere cu peste 92% comparativ cu anul anterior (590,8 milioane lei). În 2021, toți salariații COS Târgoviște au fost concediați, ca urmare a opririi producției, fiind păstrați doar cei necesari continuării procedurii de insolvență, ținerii în funcțiune a rețelelor de utilități și conservării echipamentelor.