Combinatul siderurgic Liberty Galați, fostul Sidex, parte a grupului GFG Alliance controlat de familia Gupta, a primit acord de mediu din partea autorităților de resort pentru închiderea haldei de zgură și pentru stabilizarea malului drept al acesteia, în scopul protejării cursului de apă Mălina, a transmis compania.
Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).
Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI
"Până în 2023, Liberty Steel Group va investi mai mult de 2,5 milioane de euro în cele două proiecte, care vor crea condițiile necesare instalării capacităților prevăzute de producere a energiei regenerabile", se arată într-un comunicat al Liberty Galați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit sursei citate, închiderea acestei halde, care conține milioane de tone de zgură generată în peste 40 de ani, a fost atent planificată, în consultare cu autoritățile de specialitate, iar Liberty studiază soluțiile de reamenajare a terenului de 110 hectare, astfel încât să permită instalarea unor parcuri fotovoltaice și eoliene.
"Viziunea Liberty Steel Group este de a produce oțel în mod sustenabil și de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Închiderea haldei de zgură, reamenajarea și transformarea acesteia într-un spațiu de producție de energie verde vor reprezenta un pas semnificativ în planul nostru de transformare GREENSTEEL, iar protejarea cursului de apă Mălina este un act de responsabilitate față de comunitatea noastră", a declarat directorul general al fostului Sidex, Aida Nechifor.
În colaborare cu experți, echipa Liberty Galați a planificat lucrări ample de reconfigurare a haldei, precum și pentru protejarea cursului de apă Mălina. Astfel, în etape succesive, vor fi efectuate lucrări de construcții care vor asigura stabilitatea terenului, soluția de închidere a haldei realizându-se prin retaluzare cu autocimentare în timp.
Conform actelor de reglementare, procesarea materialelor din haldă va fi finalizată în 2022, iar depozitul va fi închis definitiv în 2023. Din 2009, zgura nu a mai fost depozitată, ci utilizată integral în construcții și în industria cimentului.
CITEȘTE ȘI România este noua Lombardia, spune Valeriu Gheorghiță. ”Spitalele și unitățile de primiri urgență sunt asaltate!”Cele două inițiative fac parte din strategia de transformare a complexului Liberty Galați – GREENSTEEL - care îmbină reciclarea deșeurilor feroase cu soluții de energie regenerabilă și cu tehnologii avansate de producție a oțelului, precum echipamentul DRI (ce reduce direct fierului cu ajutorul gazului metan și hidrogenului), în scopul îmbunătățirii amprentei de carbon.
"Aceste proiecte susțin eforturile României de a avansa în strategia sa de reducere a emisiilor de carbon", a conchis Aida Nechifor.
CITEȘTE ȘI Arafat, întrebat dacă este normal ca în restaurante cu angajați nevaccinați clienților să li se ceară certificatele verzi: Nu, nu este normalDupă cum a relatat Profit.ro, compania multinațională Simec, cu operațiuni în energie, minerit, resurse naturale, shipping și trading de mărfuri, parte a grupului GFG Alliance, din care face parte și combinatul siderurgic românesc Liberty Galați, și-a deschis în primăvară o subsidiară în România, prin care intenționează să dezvolte de la zero proiecte de producție de energie regenerabilă, dar și să preia astfel de proiecte de la alți dezvoltatori. Administratorul noii companii românești este Parduman Kumar Gupta (78 de ani), președintele Simec și tatăl lui Sanjeev Gupta (50 de ani), șeful executiv al GFG Alliance.
Potrivit unui document al companiei, Simec intenționează să dezvolte proiecte noi de producție de energie regenerabilă în România, pe amplasamente aparținând sau nu GFG Alliance, dar și să preia astfel de proiecte de la terți, finalizate sau în curs de implementare. Proiectele vor fi dezvoltate împreună cu "partenerul de joint venture din România", menționează sursa citată.
CITEȘTE ȘI VIDEO Zeci de drone cad, în timpul unui spectacol aerian, asupra unor spectatori, la promovarea unui mall din ChinaÎn iunie anul trecut, Liberty Galați și producătorul român de gaze controlat de stat Romgaz au încheiat un memorandum de înțelegere pentru înființarea unui joint venture, în perspectiva dezvoltării unor proiecte de investiții greenfield, respectiv dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale și a unor unități de producție de energie regenerabilă, folosind atât tehnologii eoliene, cât și fotovoltaice. Prin memorandum, cele două companii au convenit să lucreze împreună la implementarea proiectelor de investiții, ce vor putea fi finanțate atât din capitaluri proprii, cât și din surse externe, inclusiv din fonduri europene atrase prin intermediul mecanismului de finanțare Green Deal și/sau prin intermediul schemelor de finantare disponibile în România.
Cu aceeași ocazie, a fost anunțată o investiție de 1,2 miliarde de euro pe 5 ani la combinatul siderurgic de la Galați, scopul fiind ca acesta să devină neutru din punctul de vedere al emisiilor CO2.