Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, companie de stat controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), a lansat proiectul construirii a două unități noi de transformatoare în stația de transformare București Sud, pentru creșterea siguranței în alimentarea cu electricitate a consumatorilor din zona sudică a Capitalei.
Astfel, operatorul de tranport și sistem a lansat o procedură de achiziție publică pentru atribuirea contractului de lucrări ″Creșterea gradului de siguranță în alimentarea consumatorilor din zona de sud a Municipiului București racordați în stația 400/220/110/10 kV București Sud″.
Stația de transformare București Sud. Sursă foto: Transelectrica
Potrivit Transelectrica, scopul investiției constă în creșterea calității serviciului de transport al energiei electrice și creșterea siguranței și a redundanței în alimentarea utilizatorilor rețelei electrice de transport, prin amplificarea puterii stațiilor de 110 kV și 10 kV, având în vedere creșterea capacităților energetice ale operatorilor de distribuție din zona București și flexibilizarea schemei de funcționare, în vederea prevenirii apariției congestiilor în caz de avarie și în cazul creșterii producției centralelor eoliene.
″În cadrul lucrării de investiții se vor instala 2 unități de transformatoare 250 MVA 400/110/20 kV care vor realiza amplificarea puterii la nivelul Stației București Sud și vor realiza flezibilizarea schemei de alimentare prin legătura directă între stațiile de 400 kV și 110 kV. În vederea racordării acestor unități de transformare se vor instala celule de 400 kV și 110 kV izolație clasică, respectiv în SF6, se va realiza sistemul de comandă control protecție și contorizare aferent acestor unități de transformare și celulor nou montate. Se va realiza integrarea în SCADA a noilor unități de transformare. Achiziția este necesară pentru realizarea următoarelor obiective: amplificărea schemei de funcționare și creșterea gradului de siguranță în alimentarea consumatorilor, astfel încât eventuale incidente, să aibă un impact redus asupra acestora″, se menționează într-un document al companiei.
CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Niculae Bădălău a fost adus încătușat la instanțăValoarea totală a contractului este estimată la 51,6 milioane lei plus TVA. Data limită de depunere a ofertelor este 1 februarie 2023, atribuirea urmând să se facă la finalul lunii aprilie a anului viitor.
În septembrie, în stația București Sud a survenit o avarie, care a lăsat fără curent electric mai mulți consumatori din zona de est a Capitalei.
Stația de transformare București Sud. Sursă foto: Transelectrica
Proiectul face parte din Planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport (RET) pentru perioada 2022-2030 al Transelectrica.
″În prezent, ca urmare a condițiilor specifice de dezvoltare economică, Municipiul București și județul Ilfov ating împreună un consum de până la 15% din consumul de energie electrică la nivel național, reprezentând cea mai concentrată zonă de consum de energie electrică din țară. Creșterea consumului de energie electrică din ultimii ani, respectiv dezvoltarea prognozată pentru următorii ani, conduc la necesitatea dezvoltării infrastructurii rețelei electrice de transport aferentă zonei București″, se arată în documentul citat, observație pe care însă Transelectrica a făcut-o în mod repetat în ultimii ani.
CITEȘTE ȘI SUA au interzis vânzările de echipamente Huawei Technologies și ZTE, din motive de securitate naționalăPotrivit sursei citate, dacă în prezent alimentarea cu energie electrică se efectuează prin intermediul a trei stații electrice de transport aflate la periferie (București Sud, Domnești și Fundeni), se impune ca, pe termen mediu și lung, să se dezvolte rețeaua electrică prin realizarea cel puțin a unei stații electrice de transport de injecție în centrul de consum al Municipiului București, racordată la stațiile existente prin intermediul unor cabluri electrice.
″Luând în considerare și celelalte aspecte specifice ale zonei: concentrarea foarte mare a consumului, existența consumatorilor cu un grad ridicat de sensibilitate la întreruperi în alimentare, numărul ridicat de cabluri, respectiv probleme legate de volumul energiei reactive etc, casările grupurilor generatoare din București și dezvoltarea parcului de producție din Dobrogea, având drept consecință creșterea fluxurilor de putere care tranzitează stațiile care alimentează orașul București, în această zonă este necesară realizarea unor proiecte de întărire/dezvoltare a RET-RED, precum închiderea inelului de 400 kV al zonei București″, se mai afirmă în Planul de dezvoltare.
Extras din Planul de Dezvoltare a Rețelei Electrice de Transport pentru perioada 2022- 2031