Toți pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei lunar, persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu care au venituri proprii mai mici sau egale cu 2.000 de lei pe lună, familiile beneficiare de alocație de susținere, precum și familiile sau persoanele singure cu drept de ajutor social în baza Legii venitului minim garantat vor primi acasă carduri de energie pe suport de hârtie în baza cărora vor beneficia anul viitor de ajutoare de la stat în sumă totală de 1.400 de lei cu care vor putea achita la Poștă din facturile curente sau restante la furnizorii de energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență anunțat de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE).
Cardurile de energie vor putea fi folosite începând din luna martie 2023, până în 31 decembrie 2023, a anunțat ministrul de resort, Marcel Boloș, la Antena 3, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Am gândit acest mecanism prin Poșta Română pentru că avem în vedere toate formele de consum energetic. Avem două tranșe de 700 de lei, de două ori pe an. Avem în vedere sezonul rece, respectiv sezonul care începe în octombrie - noiembrie și continuă până în luna martie-aprilie. Prima tranșă în februarie, a doua în septembrie (...). Plățile se pot face începând cu luna martie și trebuie să ținem cont că facturile vin și cu două luni decalare, față de momentul la care am avut consumul. S-ar putea ca în martie să avem facturi de pe luna ianuarie. Prin Poșta Română, mecanismul a fost gândit ca toate formele de consum energetic să fie acoperite. Acest card de energie nu are valoare nominală, decât dă dreptul beneficiarului să utilizeze sumele pe care noi le trimitem în mandat poștal. Poșta Română încarcă sumele în conturi de mandat poștal”, a declarat Boloș.
Ministrul a atras atenția că banii ce vor fi alocați în luna septembrie 2023 trebuie cheltuiți până la finalul anului viitor.
”Toate aceste plăți pentru tranșa din septembrie trebuie făcute până la 31 decembrie 2023. Avem condiție de folosire a banilor până la sfârșitul anului , fiind bani europeni”, a precizat ministrul.
Banii vor putea fi folosiți pentru încălzire (butelii pentru încălzirea locuinelor, lemne, peleți, păcură), dar și pentru energie electrică și gaze naturale.
CITEȘTE ȘI Polonia admite: Racheta care a ucis 2 oameni era una defensivă ucraineană, dar Rusia este vinovată”La poștă te prezinți cu documentele justificative pentru consumurile energetice pe care vrei să le achiți și, în acest fel, prin poștă, flexibilizăm ceea ce înseamnă posibilitatea de a deconta consumurile energetice. Pentru căldură în sistem centralizat este nevoie de un certificat de validare a datoriei, din partea asociației de proprietari, ea ține locul facturii”, a precizat Boloș.
Costul măsurii este estimat la 4 miliarde lei, sumă ce va proveni integral din fonduri UE, iar numărul total de beneficiari – la circa 2,8 milioane de persoane.