Mineritul clandestin de cărbune a înflorit în Polonia, pe fondul crizei energetice

Mineritul clandestin de cărbune a înflorit în Polonia, pe fondul crizei energetice
scris 27 nov 2022

Șoferul de taxi polonez Grzegorz spune că telefonul său sună tot timpul, fiind foarte solicitat pentru serviciile sale, însă ceea ce vor oamenii de la el nu este o călătorie cu taxiul, transmite Bloomberg, preluată de Hotnews.

Grzegorz a renunțat la taximetrie în favoarea unei ocupații mult mai profitabile, într-un moment în care Polonia se confruntă cu o criză energetică: mineritul ilegal de cărbune.

Urmărește-ne și pe Google News
Se scumpesc țigările, în special în Europa de Est. Bruxelles-ul va propune creșterea taxelor CITEȘTE ȘI Se scumpesc țigările, în special în Europa de Est. Bruxelles-ul va propune creșterea taxelor
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În jurul casei sale, amplasată în orașul polonez Walbrzych din Silezia Inferioară, stratul de cărbune este amplasat la un metru adâncime în câmpuri, parcuri și grădini. O echipă formată din patru oameni poate scoate la suprafață o tonă de cărbune într-o oră și poate câștiga 1.000 de zloți (220 de dolari) pentru fiecare în jumătate de zi, adică echivalentul a 60% din câștigul mediu al unei persoane într-o săptămână.

”Soția mea nu este de acord și își face griji pentru mine, însă ca taximetrist nu aș fi putut câștiga acești bani”, spune Grzegorz, în timp ce ridică o găleată de cărbune dintr-o grapă săpată la marginea unei zone rezidențiale, în timp ce doi colegi continuă să sape cu târnăcopul.

Grupurile italiene Leonardo și Iveco au câștigat o comandă din partea Braziliei pentru vehicule blindate în valoare de până la 2 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Grupurile italiene Leonardo și Iveco au câștigat o comandă din partea Braziliei pentru vehicule blindate în valoare de până la 2 miliarde de euro

În întreaga lume, cărbunele, cel mai poluant combustibil fosil, cunoaște o relansare pe măsură ce Rusia limitează livrările de gaze naturale necesare pentru a produce electricitate. Criza este și mai acută în Polonia, pentru că un număr foarte mare de gospodării depind în continuare de cărbune pentru a se încălzi, iar Guvernul are probleme în a acoperi problemele de aprovizionare.

Mineritul ilegal nu este ceva nou, pur și simplu cunoaște o revenire. Rata șomajului este de 12% în satele din apropiere, de aproape trei ori mai mare decât în orașul Walbrzych, astfel că oportunitatea de a face bani este tentată pentru cei care au cunoștințe de minerit. În aceste condiții s-au înmulțit puțurile artizanale în păduri și câmpuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
minerit carbune
productie energie carbune
minerit ilegal carbune
polonia carbune