Ce se întâmplă cu cei care nu-și pot plăti facturile la utilități din cauza coronavirus

Ce se întâmplă cu cei care nu-și pot plăti facturile la utilități din cauza coronavirus
scris 15 mar 2020

Legislația stării de urgență, pe care președintele Klaus Iohannis a anunțat că o va decreta luni, prevede obligativitatea asigurării furnizării serviciilor esențiale pentru populație, printre care alimentarea cu energie electrică, gaze naturale și apă-canalizare, însă rămâne de văzut ce măsuri specifice vor lua autoritățile și operatorii de profil în aplicarea acestei prevederi legale. În mai multe state din SUA a fost anunțat că, în condițiile pandemiei coronavirus, firmele de utilități nu vor întrerupe furnizarea acestora către clienții care nu își pot plăti facturile

"Conducătorii autorităților publice și administratorii operatorilor economici care asigură servicii de utilitate publică în domeniile energetic, sănătate, agricultură și alimentație, alimentare cu apă, comunicații și transporturi au obligația de a asigura continuitatea furnizării serviciilor esențiale pentru populație și pentru forțele destinate apărării", prevede OUG nr. 1/1999 privind regimul stărilor de asediu și de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News

Prevederea a fost introdusă în OUG foarte recent, printr-o lege elaborată în 2018 și intrată în vigoare în ultima parte a anului trecut.

Compania canadiană Medicago anunță producerea cu succes a unui vaccin candidat viabil pentru COVID-19 CITEȘTE ȘI Compania canadiană Medicago anunță producerea cu succes a unui vaccin candidat viabil pentru COVID-19

În condițiile epidemiei coronavirus, clienții se pot confrunta, din varii motive, cu dificultăți în a-și achita facturile la utilități, fie pentru că nu se pot deplasa, fie pentru că operatorii și-au închis centrele de încasare, fie pentru că își pierd sursele de venituri. Legislația românească a stării de urgență prevede limpede că este obligatorie menținerea funcționării sistemelor de utilități, însă nu precizează nimic în acest sens despre raporturile individuale dintre companii și clienții care nu pot plăti.

Recent, în mai multe state din SUA, cum ar fi Washington, New York, New Jersey, California sau Indiana, companiile de utilități au anunțat că, pe anumite perioade, consumatorilor casnici care nu pot achita facturile nu li se va întrerupe furnizarea.

Pentru New York, anunțul a fost făcut de către guvernatorul Andrew Cuomo, care a precizat însă că este vorba de o măsură voluntară convenită prin acord de către companii, fără ca autoritățile statale să adopte vreun act normativ în acest sens.

ULTIMA ORĂ Cîțu - Discutăm amânarea ratelor la credite bancare și oprirea popririlor ANAF CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cîțu - Discutăm amânarea ratelor la credite bancare și oprirea popririlor ANAF

"Suspendarea întreruperilor de furnizare pentru neplată este o politică bună, menită să asigure că locuitorii nu sunt abandonați la greu într-un moment în care se confruntă cu coronavirus. A nu avea un domiciliu sigur, cu electricitate, gaze și apă, nu ajută cu nimic în lupta cu pandemia", a declarat Eric Miller, directorul de politici energetice al Consiliului de Apărare pentru Resurse Naturale din New Jersey.

Menținerea furnizării utilităților esențiale este vitală în condițiile în care autoritățile din diverse țări recomandă în mod accentuat sau chiar impun cetățenilor să își reducă la minimul necesar ieșirea din locuințe. În plus, de funcționarea utilităților depinde respectarea măsurilor de igienă menite să reducă pe cât posibil riscul infectării.

La fel de vital este însă ca operatorii sistemelelor energetice, de gaze și apă să dispună în continuare de fluxuri constante de venituri de la clienți, pentru a putea menține buna funcționare a sistemelor.

HORETIM: activitatea comercială a scăzut brusc, cu până la 80-90% CITEȘTE ȘI HORETIM: activitatea comercială a scăzut brusc, cu până la 80-90%

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat sâmbătă seara, că poartă discuții cu mediul bancar pentru ca cetățenii care au rate la bănci să poată plăti cu întârziere, date fiind dificultățile generate de criza epidemiei de coronavirus. 

„Avem discuții cu sistemul bancar să amâne plata cu două-trei luni a ratelor”, a spus ministrul Finanțelor, la Digi 24, precizând că reprezentanții băncilor au răspuns pozitiv apelului făcut de Guvern pentru găsirea de soluții în vederea ajutorării populației.

Întrebat dacă această amânare de plată ar fi doar pentru cei aflați în carantină sau pentru categorii mai largi de cetățeni, Cîțu a spus că nu știe încă, deoarece discuțiile nu s-au finalizat. El a arătat totodată că sunt discuții cu ANAF pentru a opri popririle pe conturi ale persoanelor fizice și chiar firme.

După cum a relatat Profit.ro, CEC Bank este prima bancă din România care va anunța, la începutul săptămânii viitoare, suspendarea plății ratelor la toate creditele, timp de o lună, pentru toți clienții persoane fizice. Pentru unii clienți, și Banca Transilvania a anunțat extinderea perioadei de grație pana în luna mai, dar numai în cazul cardurilor de credit.

viewscnt
Afla mai multe despre
facturi energie
facturi gaze
facturi apa
oprire curent neplata
oprire gaze neplata
oprire apa neplata
coronavirus masuri de igiena
coronavirus izolare la domiciliu
coronavirus carantina