Arabia Saudită inundă piața cu petrol la prețuri pornind de la minime de 25 de dolari pe baril, având ca țintă în mod special rafinăriile din Europa și Asia care folosesc petrol rusesc, într-o escaladare a războiului cu Rusia pentru cota de piață, au declarat cinci surse din domeniul tranzacțiilor, transmite Reuters.
Sursele, de la companii majore de petrol și rafinării care procesează țiței în Europa, au spus că grupul saudit de stat Aramco va livra toate volumele suplimentare solicitate, în luna aprilie, arată news.ro.
Anterior, sursele au spus că Arabia Saudită va mai încerca să înlocuiască petrolul rusesc pentru cumpărători chinezi și indieni, chiar dacă nu toate rafinăriile au primit volumele solicitate.
Prețurile petrolului au scăzut la jumătate de la începutul acestui an, din cauza impactului avut de epidemia de coronavirus asupra cererii și după ce Rusia și OPEC nu au reușit să ajungă la un nou acord pentru reducerea livrărilor de țiței.
Moscova a refuzat să sprijine reducerile mai accentuale ale producției de petrol, afirmând că impactul coronavirusului ar putea depăși așteptările. Riadul a reacționat prin creșterea la un nivel record a livrărilor.
Rusia a anunțat că nu intenționează să revină la masa negocierilor, chiar dacă resimte presiunea măsurilor extraordinarea luate de Arabai Saudită.
Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a declarat vineri că Rusia nu vede deocamdată motive pentru a reveni la discuțiile cu partenerii săi din cadrul OPEC+ și că are capacitatea să facă o majorare modestă a livrărilor de petrol, cu 200.000 de barili pe zi, din luna aprilie.
În schimb, Arabia Saudită s-a angajat să crească producția de petrol cu 2,6 milioane de barili pe zi în aprilie, inclusiv din stocuri.
Și alți producători de petrol din Golf, precum Arabia Saudită, sunt nevoiți să intre în acest război pentru cota de piață, anunțând la rândul lor creșteri ale producției.
Arabia Saudită a tăiat semnificativ prețurile de vânzare ale petrolului. Sortimentele de petrol Arab Light și Arab Medium au fost oferite la prețuri de 25-28 de dolari pe baril, potrivit traderilor.
Vineri și Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a oferit discounturi mari pentru țițeiul Murban cu livrare în aprilie, anunțând prețuri forward pentru prima oară în istoria sa. Până acum, compania stabilea prețurile retroactiv.
Petrolul rusesc Urals a fost oferit la prețuri ușor peste 30 de dolari pe baril, potrivit datelor Refinitiv Eikon.
”Suntem mulțumiți cu alocarea noastră. Cererea pentru aprilie a fost confirmată. Aștept cu interes luna mai, dacă prețurile vor rămâne la fel de atractive”, a declarat un trader al unei companii petroliere europene, implicat în discuții.
Companii europene de rafinare, între care Total, BP, Eni and SOCAR, au beneficiat de alocații confirmate pentru livrări suplimentare de petrol saudit, pentru luna aprilie, au declarat sursele.
CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Cumpărătorii locali de pe OPCOM au fost plătiți să achiziționeze energia electrică în exces produsă în UEGrupul Saudi Aramco a refuzat să comenteze. Total, BP, Eni și SOCAR nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Surse au declarat joi că Arabia Saudită a început să se concentreze pe creșterea livrărilor către cumpărători tradiționali de petrol Urals, regatul încercând să înlocuiască petrolul rusec în rafinării din întreaga lume, din Europa până în India.
Petrolul american West Texas Intermediate cu livrare în aprilie a crescut, vineri, cu 0,7%, la 31,73 dolari pe baril, în timp ce petrolul Brent a avansat cu 1,9%, la 33,85 dolari pe baril.
Pe ansamblul săptămânii, petrolul WTI a pierdut 23%, iar petrolul Brent 25%, acestea fiind cele mai mari scăderi săptămânale din decembrie 2008, potrivit Dow Jones Market Data.