OMV amână din nou o decizie de investiții pentru proiectul său de explorare a Mării Negre și vizează acum o decizie cel mai devreme anul viitor

OMV amână din nou o decizie de investiții pentru proiectul său de explorare a Mării Negre și vizează acum o decizie cel mai devreme anul viitor
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2020

Grupul austriac de petrol și gaze OMV amână din nou o decizie de investiții pentru proiectul său de explorare a Mării Negre și vizează acum o decizie cel mai devreme anul viitor, a anunțat compania, arată Reuters.

Ordonanța de urgență adoptată de fostul Guvern Orban pe 4 februarie, alături de alte 24, prin care, invocându-se legislația UE, se conferă Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) autoritatea de a refuza încheierea de noi acorduri de concesiune de perimetre petroliere, precum și de a rezilia astfel de acorduri aflate în prezent în vigoare, din rațiuni de siguranță națională, a fost publicată recent în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News

Ordonanța a fost adoptată după ce, în ianuarie, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a amenințat, mai mult sau mai puțin voalat, gigantul american ExxonMobil, “recomandându-i” să nu vândă direct compania care deține licența la perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, ci să respecte legislația românească și să accepte să-și înstrăineze participația printr-o hotărâre de Guvern pentru transferul licenței.

Tranzacție surpriză: Grupul G4S, cel mai mare furnizor de produse și servicii de securitate din lume, își vinde operațiunile cu numerar din România. Americanii de la Brink\'s, lideri în transport securizat, intră pe piața locală CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Grupul G4S, cel mai mare furnizor de produse și servicii de securitate din lume, își vinde operațiunile cu numerar din România. Americanii de la Brink's, lideri în transport securizat, intră pe piața locală

Mesajul ministrului a fost transmis într-un context în care, conform unor surse, rușii de la Lukoil ar fi cerut și obținut acces la camera de date a OMV Petrom, partenerii americanilor la concesiune.

ExxonMobil confirmase încă din noiembrie 2019, pentru Profit.ro, că testează piața în vederea vânzării fie a subsidiarei din România, fie a participației de 50% pe care o deține în Neptun Deep.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al companiei a precizat că, deși analizează o vânzare a participației, ExxonMobil intenționează să își continue "rolul de operator în avansarea acestui proiect, inclusiv privința obținerii autorizațiilor necesare". În același context, premierul Ludovic Orban declarase că Romgaz ar fi interesat să se alăture OMV Petrom și unei alte companii pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep, adăugând că grupul rus Lukoil a solicitat informații cu privire la această vânzare.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil vanzare participatie neptun deep
lukoil preluare participatie neptun deep
acorduri petroliere securitate nationala
guvernul orban 25 de oug-uri
oug-uri aviz consiliul suprem de aparare a tarii
oug-uri aviz consiliul legislativ
gaze naturale marea neagra
perimetre petroliere offshore