Producția autohtonă de gaze și-a continuat și la începutul lunii mai declinul pronunțat, scăzând cu aproximativ 13% în numai câteva zile, după ce în cursul lunii aprilie fusese redusă cu alte 14 procente. Iar perspectivele pe termen mediu și lung sunt sumbre, directorul financiar al OMV, Reinhard Florey, anticipând o scădere a producției Petrom în 2021 ca urmare a reducerii investițiilor în upstream.
Prăbușirea cu o pătrime înregistrată de la începutul lunii aprilie este mult superioară declinului natural al producției, estimat de ANRE, la 3%, și a fost cauzată de prăbușirea consumului ca urmare a măsurilor de carantinare a economiei și populației.
De ce este important: Ca și în cazul carantinării și repornirii economiei, este mai ușor să închizi sondele decât să le redeschizi. Mai ales în cazul zăcămintelor mature, cum sunt majoritatea zăcămintelor onshore din România
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dacă, pe 1 aprilie, producătorii autohtoni (în special Romgaz și OMV Petrom) introduceau în sistem peste 270 GWh de gaze pe zi (nivel similar celui din aceeași perioadă a anului trecut), la finalul lunii aprilie această cantitate a coborât la 230 GWh/zi, pentru ca în prima săptămână a lunii mai să se reducă la 203 GWh/zi.
În aceeași perioadă, consumul (atât cel al clienților finali racordați direct la rețeaua de transport, cât mai ales al celor racordați la rețeaua de distribuție) practic s-a înjumătățit, de la 400 GWh/zi la puțin peste 200 GWh/zi.
Rezultatul: amplificarea dezechilibrului dintre cerere și ofertă, care a condus la o scădere accelerată a prețurilor. Prețurile gazelor de pe piețele spot, intraday și pentru ziua următoare, au coborât ambele pentru prima dată sub cel de 45,71 de lei/MWh, prețul din momentul liberalizării pieței gazelor, iar cele forward pentru luna următoare au coborât și ele sub 50 lei/MWh.
Dacă directorul executiv al Romgaz, Adrian Volitiru, a recunoscut, pentru Profit.ro, o reducere a producției de 15% în aprilie, oficialii OMV Petrom au negat orice reducere și au afirmat că singura scădere a producției de gaze este cea naturală, de 3,2% în primul trimestru al acestui an. Pe întreg anul, aceștia speră că păstreze producția la un nivel care să reflecte declinul său natural, de 5%.
Numai că vești proaste vin de la Viena. În cadrul unei conferințe cu analiștii, directorul financiar și vicepreședintele OMV, Reinhard Florey, a declarat că “în ipoteza unor reduceri a cheltuielilor de capital și în 2021, cea mai sensibilă regiune (din portofoliul OMV - n.r.) este România și am putea asista la un declin mai abrupt (al producției - n.r.)”.
Reducerea producției interne este cu atât mai importantă cu cât în Planul de dezvoltare al sistemului național 2020-2029, Trasgaz susține că “deoarece producția onshore este de așteptat să scadă (cu 3% anual însă - declinul natural al producției, nu cu 25% cât a scăzut în numai o lună și câteva zile -.n.r.), menținerea unui grad redus de dependență față de importuri este condiționată de dezvoltarea rezervelor descoperite în Marea Neagră”.
Iar planul celor de la Transgaz nu ține cont nici de reducerile de producție cauzate de carantinare economiei și populației și se bazează pe scenariul super-optimist în care BSOG va începe producția în 2021, iar OMV Petrom și Exxon (care și-a exprimat intenția de retragere din Neptun Deep) în 2024!