Decizie - Curtea Constituțională apără pensiile speciale

Decizie - Curtea Constituțională apără pensiile speciale
scris 6 mai 2020

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizările Înaltei Curți de Casație și Justiție și Avocatului Poporului asupra Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu și indemnizațiile pentru limită de vârstă, precum și pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaționale, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.

 Judecătorii CCR sunt beneficiari de pensii speciale.

Urmărește-ne și pe Google News
Încă 2 milioane de lei donate pentru a susține lupta împotriva COVID-19 CITEȘTE ȘI Încă 2 milioane de lei donate pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Pe 30 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis sesizarea Curții Constituționale cu privire la legea care elimină pensiile de serviciu ale magistraților, adoptată de Camera Deputaților.

"Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în unanimitate, sesizarea Curții Constituționale a României pentru controlul constituționalității, înainte de promulgare, a Legii privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu și indemnizațiile pentru limită de vârstă, precum și pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaționale (...), adoptată prin vot final în ședința Camerei Deputaților din data de 28.01.2020", se preciza într-un comunicat la instanței supreme.

Patru probleme de politică publică ce pot stimula eforturile lumii de a proteja și restaura ecosistemele naturale CITEȘTE ȘI Patru probleme de politică publică ce pot stimula eforturile lumii de a proteja și restaura ecosistemele naturale

Conform aceleiași surse, sesizarea privea actul normativ în întregime, fiind reținute vicii de neconstituționalitate "atât de natură extrinsecă, cât și intrinsecă".

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, cataloghează decizia CCR în cazul legii privind abrogarea pensiilor speciale drept "rușinoasă și dezonorantă" și arată că liberalii vor veni cu un nou act normativ pe această temă care va ține cont de motivarea Curții.

"Întrebarea legitimă a PNL este cum pot niște judecători ai CCR, beneficiari de pensii speciale, să judece cu bună-credință desființarea pensiilor speciale? O altă întrebare este dacă vreodată, în România, cât timp judecătorii CCR beneficiază de privilegii și de cumul pensie-salariu, vom putea avea o decizie favorabilă desființării pensiilor speciale? PNL a fost și este singurul partid care a dus la votul final o asemenea lege, în care am prevăzut anularea pensiilor speciale, inclusiv cele ale judecătorilor CCR. A fost atacată de așa-zisul Avocat al Poporului, care a luat o decizie împotriva poporului român, ce respinge pensiile speciale! Vom aștepta punctul de vedere al CCR și vom reveni cu un nou act normativ care să țină cont de motivarea CCR! Rușinoasă și dezonorantă decizie!", afirmă Roman într-un comunicat de presă.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii speciale
parlament
ccr