Curtea Constituțională a declarat neconstituțional proiectul de lege care prevedea plafonarea dobânzilor la credite pentru că acesta n-a fost suficient motivat și nu a avut avizul Consiliului Economic și Social. Senatorul Daniel Zamfir spune că va reveni săptămâna viitoare cu un nou proiect care să ia în seamă criticile CCR. Pe de altă parte, Curtea nu a mai analizat și criticile de formă ale legii aduse de Opoziție, din moment ce legea a picat controlul constituțional pe formă.
CCR a declarat neconstituționale toate cele trei proiecte de lege ale senatorului Zamfir, votate de Puterea PSD/ALDE. Până în prezent a motivat doar decizia cu privire la modificarea Ordonanței de Guvern 13/2011 prin care se introducea o plafonare a dobânzilor la creditele acordate persoanelor fizice de către bănci și instituțiile financiare nebancare.
Opoziția a contestat legea, iar CCR a analizat doar îndeplinirea condițiilor de formă a procesului legislativ și a constatat că proiectul lui Zamfir nu a avut o motivare legală care să justifice intervenția legislativă și nu a avut nici avizul obligatoriu al Consiliului Economic și Social – acesta trebuia doar solicitat, fără să conteze dacă era pozitiv sau negativ.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„(...) vă asigur că vom face o expunere de motive cu toate justificările posibile, vom verifica acum și avizul CES și pentru că există voința politică a alianței PSD-ALDE voi redepune săptămâna viitoare legea în Parlament care va fi votată pe repede înainte. Nu mor caii când vor câinii!”, a scris Zamfir pe pagina sa de Facebook.
În sesizarea la CCR, parlamentarii PNL și USR critică proiectul și pe chestiuni de fond, cum ar fi încălcarea principiilor constituționale ale libertății economice și ale dreptului la proprietate.
Aceste aspecte intrinseci n-au mai fost verificate, însă, de Curte, care oprește analiza când găsește elemente de neconstituționalitate extrinseci.
În forma finală a proiectului votat de Parlament, dobânzile anuale efective ale creditelor urmau să fie plafonate la 3 puncte procentuale peste rata dobânzii de referință a BNR în cazul creditelor ipotecare (deși textul a ieșit neclar aici) și la 18% pe an în cazul creditelor de consum, respectiv la 50% pe an pentru împrumuturile de până la 3.000 de euro.
Alte două proiecte ale senatorului Zamfir au fost declarate neconstituționale - unul viza, în principal, eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de împrumut, iar celălat plafonarea sumelor ce pot fi cerute de către recuperatorii de creanțe.