Juncker le promite funcționarilor britanici ai UE că va încerca să le protejeze slujbele după Brexit

Juncker le promite funcționarilor britanici ai UE că va încerca să le protejeze slujbele după Brexit
scris 24 iun 2016

Liderii Uniunii Europene s-au grăbit, vineri, să le dea asigurări angajaților britanici ai principalelor instituții comunitare în privința modului în care rezultatul negativ al votului de la referendumul privind apartenența Marii Britanii la UE le va afecta slujbele, scrie Politico.

"Știu că mulți dintre dumneavoastră sunteți îngrijorați cu privire la viitor după rezultatele referendumului. Înțeleg asta întrutotul. Așa că vreau să vă transmit un mesaj limpede, vouă, tuturor colegilor și în special colegilor britanici. Potrivit legislației comunitare, sunteți oficiali ai Uniunii Europene. Lucrați pentru Europa. V-ați lăsat "pălăriile" naționale la ușă când v-ați alăturat acestei instituții, iar acum acea ușă nu vi se va închide în nas. Vă vom oferi sprijin în cadrul acestui proces dificil. Reglementările noastre de personal vor fi citite și aplicate în spirit european", a scris președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un e-mail adresat angajaților Comisiei, obținut de Politico.

Urmărește-ne și pe Google News

Circa 1.000 de cetățeni britanici sunt angajați în diferite poziții în cadrul Comisiei Europene.

Euro va dispărea în următorii 3-5 ani, crede președintele Burnbrae Group CITEȘTE ȘI Euro va dispărea în următorii 3-5 ani, crede președintele Burnbrae Group

În schimb, angajații britanici de la Parlamentul European sunt în mult mai mare pericol de a rămâne fără locuri de muncă, după ce cei 73 de europarlamentari din Marea Britanie vor fi părăsit instituția, în urma finalizării procesului de ieșire a Regatului Unit din UE. Totuși, președintele Parlamentului, Martin Schulz, a dat asigurări consilierilor parlamentari și altor angajați britanici ai Legislativului european că le va apăra interesele în cadrul negocierilor pentru definitivarea Brexit.

Într-un alt document intern, obținut de asemenea de Politico, Schulz le mulțumește angajaților britanici pentru "loialitate". 

"V-ați dovedit loialitatea față de ideea europeană prin munca pe care ați depus-o la Parlamentul European. În spiritul unei loialități reciproce, voi colabora cu președinții instituțiilor europene pentru a ne asigura că vom putea conta în continuare pe talentul, experiența și dăruirea dumneavoastră", a scris Schulz. El a promis să le apere interesele angajaților britanici ai Parlamentului European în timpul procedurii de ieșire a Marii Britanii din UE, programată să dureze circa 2 ani.

La rândul său, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, le-a scris angajaților că va însărcina o echipă specială pentru a studia posibilele implicații ale votului Brexit pentru instituția sa, care reprezintă guvernele statelor membre UE.

Regele Mihai a pierdut la Curtea de Apel procesul prin care contestă obligațiile fiscale către bugetul de stat CITEȘTE ȘI Regele Mihai a pierdut la Curtea de Apel procesul prin care contestă obligațiile fiscale către bugetul de stat

"Știu că mulți colegi, în special cei care sunt cetățeni britanici, sunt foarte îngrijorați astăzi. Nu mă pot antepronunța în privința poziției care va fi adoptată de Consiliu, dar vreau să știți că, pentru mine, toți sunteți oficiali ai Uniunii Europene, indiferent de apartenența națională în baza căreia ați fost recrutați", a scris Tranholm-Mikkelsen.

Politico a scris încă din martie că, dat fiind că liderii Comisiei Europene nu au avut nici un plan B în caz de Brexit și au refuzat cu totul să ia în calcul această posibilitate, angajații britanici ai UE se întrebau încă de atunci, cu mare îngrijorare, ce se va întâmpla cu ei în cazul în care Marea Britanie părăsește Uniunea. Publicația afirma, citând surse interne din instituțiile europene, că mulți șefi britanici din aceste instituții își vor pierde cu certitudine pozițiile de top.

"Viitorul este și mai neclar pentru sute de funcționari publici britanici ai UE de nivel mediu, care au trecut examenele europene și au semnat contracte pe perioadă nedeterminată pentru joburi în cadrul Eurocrației. Deși și-ar putea păstra slujbele, perspectivele lor de avansare în carieră ar fi mult îngustate în caz de Brexit, ceea ce ar duce la un "Brexod" de profesioniști britanici experimentați din instituțiile europene", arăta Politico.

Ministerul Finanțelor, după Brexit: Se impune mai mult ca oricând o politica fiscal-bugetară prudentă CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor, după Brexit: Se impune mai mult ca oricând o politica fiscal-bugetară prudentă

Liderii UE cer Marii Britanii să lanseze procedura de părăsire a blocului comunitar „cât mai rapid posibil” și au avertizat că nu va exista o renegocierile privind menținerea Regatului Unit în Uniune, relatează AP.

"Nu voi ascunde faptul că ne doream un alt rezultat al referendumului de ieri. Sunt conștient de cât de grav, chiar dramatic este acest moment din punct de vedere politic și nu există nicio cale pentru a prevedea toate consecințele politice ale acestui eveniment, în special pentru Marea Britanie.Este un moment istoric, dar, cu siguranță, nu un moment pentru reacții istorice. Vreau să îi asigur pe toți că suntem pregătiți și pentru acest scenariu negative”, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, înainte de o întâlnire cu liderii PE și CE, scrie News.ro.

„Toate procedurile pentru retragerea Marii Britanii din UE sunt clare și prevăzute în tratate. Pentru a discuta detaliile altor proceduri le-am propus liderilor o întâlnire neoficială a celor 27, în marja summitului Consiliului European. Și le voi propune liderilor să lansăm o reflecție mai amplă vizând viitorul Uniunii noastre. Este adevărat că ultimii au fost cei mai dificili în istoria Uniunii noastre, dar o să îmi amintesc întotdeauna ce îmi spunea tatăl meu: Ce nu te ucide, te face mai puternic", a adăugat el.

Morgan Stanley neagă zvonurile de mutare a 2.000 de joburi din Londra la Dublin și Frankfurt CITEȘTE ȘI Morgan Stanley neagă zvonurile de mutare a 2.000 de joburi din Londra la Dublin și Frankfurt

La rândul său, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus că regretă decizia alegătorilor britanici, dar că aceasta este expresia suverană a dorinței lor, ce va fi respectată.

Liderul legislativului UE a precizat că a luat notă de anunțul demisia premierului David Cameron și a precizat că, în cursul întâlnirii de la Bruxelles, va discuta despre ce înseamnă acest lucru pentru activarea Articolului 50, în baza căruia Londra poate ieși din UE.

Premierul David Cameron a afirmat că sarcina activării Articolului 50 îi va reveni succesorului său. Potrivit rezultatelor oficiale, 51,9% dintre britanicii prezenți la referendumul de joi au votat pentru desprinderea de UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
marea britanie
david cameron
ue
uniunea europeana
leave
stay
comisia europeana