Piețele financiare globale au primit cu surpriză anunțul BBC al victoriei euroscepticilor în referendumul organizat în Marea Britanie, bursele de Tokyop, Londra sau Chicago înroșindu-se. Investitorii au pariat totul pe un succes al euroentuziaștilor, dovadă creșterea apetitului pentru activele riscante pe piețele globale din ultima lună. Cum rezultatul nu a fost cel anticipat, în prezent, investitorii vor să scape cu orice preț de aceste active și preferă activele sigure, precum aurul sau titlurile de stat americane.
În urma publicării rezultatelor parțiale ale votului, care indică un avans considerabil al adepților Brexit-ului, lira a înregistrat o depreciere record, de 10%.
Nici euro nu respiră mai bine, moneda europeană acumulând cea mai amplă depreciere de la introducerea sa din 1999. O evoluție similară a avut și yen-ul, care nu s-a mai confruntat cu o scădere similară din 1998.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Petrolul pierde teren
Afectate au fost și monedele statelor exportatoare de mărfuri, printre care și Africa de Sud, a cărei monedă, rand-ul s-a depreciat cu 6%. Și cotațiile mărfurilor au suferit, metalele cu folosință industrială și petrolul pierzând teren.
La ora 07:17 (ora României), atât Brent-ul cât și West Texas Intermediate (WTI) scăzuseră cu 5,9%, la 47,91, respectiv 47,15 dolari pe baril. Brexit-ul nu influențează direct prețul petrolului, ci doar indirect, prin deteriorare sentimentului exiistent pe piețele financiare.
Activele considerate cele mai sigure pe timpuri de criză, aurul și titlurile de stat americane s-au apreciat. Acțiunile companiilor listate pe piețele asiatice au suportat cea mai mare scădere din ultimii cinci ani.
“Întâi vinzi și apoi îți pui întrebări”
“Brexit-ul este acum scenariul de bază. Investitorii își fac și ei exit-ul. Întâi vinzi și apoi îți pui întrebări. Am asistat la o eroare de estimare a riscului”, susține Matthew Sherwood, șef de startegie de investiții la Perpetual Ltd., citat de Bloomberg.
Brexit-ul a fost principalul motor care a influențat sentimentul investițional din iunie, conducând la o majorare a apetitului pentru activele mai riscante în urma optimismului insuflat în opinia publică cu privire la soarta referendumului. Majoritatea sondajelor de opinie anticipau o victorie, dacă nu categorică, cel puțin la 2-3 puncte procentuale, a euroentuaziștilor.
Dovadă: evoluția lirei sterline, care ieri a atins pentru prima oară din decembrie un n ivel de peste 1,5 dolari. Odată cu apariția primelor rezultate, care indicau succesul euroscepticilor, lira a început să piardă teren, la ora 07:00 (ora României) ea ajungând la 1,33 dolari.
Moneda euro s-a depreciat la rândul său cu 3,8%, în timp ce monedele Norvegiei, Suediei și Turciei au înregistrat deprecieri și mai ample.
Aurul, dolarii și europenii
Activele de siguranță, aurul și titlurile de stat americane au profitat. Aurul s-a apreciat cu 8,1%, la un nivel de 1.358,54 pe uncie, cel mai ridicat nivel din martie 2014. O mișcare similară au înregistrat și cotațiile titlurilor de stat ale SUA, ceea ce a condus la o diminuare a randamentelor acestora cu 22 puncte de bază sau 1,52%.
“Aurul va fi activul preferat de protecție în cazul unui vot favorabil ieșirii Marii Britanii din UE”, a declarat Barnabas Gan, economist la Banking Corp, care anticipează chiar un nivel de 1.400 dolari pe uncie.