O asociație acuză: Ministerul Economiei și ANRE nu sunt interesate de soarta consumatorului casnic, ci vor să bage bani în buzunarele unor companii!

O asociație acuză: Ministerul Economiei și ANRE nu sunt interesate de soarta consumatorului casnic, ci vor să bage bani în buzunarele unor companii!
scris 21 mai 2020

Discrepanța dintre prețul gazului de pe piețele centralizate, de achiziție pentru furnizori, și cel din ofertele făcute de aceștia consumatorilor casnici în perspectiva liberalizării pieței de la 1 iulie devine din ce în ce mai mare. Prețul forward pentru gazul cu livrare în luna iunie a ajuns pe Bursa de Mărfuri la 40 de lei/MWh, în timp ce cea mai ieftină ofertă făcută populației este una la un preț dublu, de peste 80 de lei/MWh.

“Deși prețul scade la gazele din producția internă și crește la consumatorul final, ANRE și Ministerul Economiei și Energiei sunt interesate nu de reducerea celui din urmă, ci a primului. Este o metodă similară celei a ordonanței 114/2018, de a băga bani în buzunarul unor companii”, susține președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță.

Urmărește-ne și pe Google News

La ce se referă

În prezent, oficialitățile, atât Agenția de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cât și ministerul, par paradoxal interesate de scăderea în continuare nu a prețului la consumatorul final în urma liberalizării, care măcar ar aduce niște puncte electorale, ci a prețului de vânzare al producătorilor interni.

Poziția autorităților este cu atât mai bizară cu cât reducerea prețului de vânzare al producătorilor afectează încasările bugetare prin scăderea venitului din redevențe și dispariția totală a încasărilor din veniturile suplimentare obținute din dereglementarea pieței (care se aplică diferenței dintre prețul de vânzare și prețul din momentul vechii liberalizări, de aproximativ 45 de lei/MWh).

La actualul preț de vânzare pentru gazul cu livrare în luna iunie, de 40 de lei/MWh, statul român nu va mai încasa niciun leu din impozitul pe venitul suplimentar.

În prezent, prețul gazului cu livrare în luna iulie de pe BRM este de 50 de lei/MWh, cel pentru semestrul 2 al acestui an, de 54 lei/MWh, iar cel pentru semestrul 1 al anului viitor de 68,5 lei/MWh.

Cum ofertele furnizorilor sunt făcute pe un an, înseamnă că în mare, la această oră, acestea sunt prețurile cu care ar putea aceștia să achiziționeze gazul pe care să-l livreze până pe 1 iulie 2021 propriilor consumatori.

Numai că ofertele lor sunt mult superioare, cei doi mari furnizori, care controlează peste 90% din piață, Engie și E.ON având oferte de de 86 de lei/MWh, respectiv 96 lei/MWh - E.On.

EXCLUSIV Rădulescu, Vodafone: România se află în centrul unui ciclon, acum este soare, este frumos, nu bate vântul. Dar dacă vine vârtejul direct peste noi? CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Rădulescu, Vodafone: România se află în centrul unui ciclon, acum este soare, este frumos, nu bate vântul. Dar dacă vine vârtejul direct peste noi?

Cu alte cuvinte, companiile respective pot cumpăra gaz de pe BRM cu 54 de lei pentru semestrul al doilea al acestui an și cu 68,5 lei/MWh pe semestrul întăi al anului viitor și vor să-l vândă consumatorilor casnici cu 86, respectiv 96 lei/MWh, cu un adaos de 32 lei (Engie)/42 de lei (E.On) în perioada iulie-decembrie 2020, și altul de 17,5 lei (Engie)/27,5 lei în perioada ianuarie iulie 2021.

ANRE susține că lichiditatea pe BRM este însă una scăzută, ceea ce a determinat autoritatea să apeleze la un program prin care-i obligă pe producătorii interni (Romgaz și OMV Petrom) să scoată 30% din producție la ofertare la un preț maximal, egal, cel puțin la prima licitație, cu 95% din prețul de pe bursa austriacă CEGH.

"De la 1 iulie va fi liberalizat prețul gazelor naturale și eu cred că va fi un efect benefic pentru buzunarul consumatorului. Va fi o scădere a prețului la gazele naturale. El va veni cu un program de gas release; practic producătorii vor fi obligați să vândă la prețuri de referință, urmând ca întreprinderile mici și mijlocii să participe la licitații pe acest pachet", crede ministrul economiei și energiei Virgil Popescu.

Așa să fie? Cum prețul gazului cu furnizare în luna iulie de pe CEGH este în prezent de 5,877 euro/MWh (28,44 lei/MWh - cu perspective de scădere însă), rezultă că cei doi producători vor fi nevoiți să-și vândă gazul pentru luna iulie, cel puțin, către furnizori cu 27 de lei/MWh, sub costul total de producție (lifting cost).

Ceea ce, însă, va majora marja celor doi furnizori, Engie și E.On (dar și a celorlalți traderi și mici furnizori) la 59, respectiv 69 lei/MWh! Pentru că în România, piața gazelor nu este una de tip win-win, ci una în care unii pierd (producătorii și consumatorii finali), iar alții câștigă (furnizorii)!

“În această perioadă în care nu a existat o preocupare față de consumatorul casnic, s-a pus un accent deosebit pe dezvoltarea unui așa zis proces de Gas Release (concept sănătos, dar nu în modul în care este prezentat în legea românească), prin care să se scadă prețul gazelor la producători. Asta în condițiile în care prețul gazelor la producători a scăzut la jumătate față de prețul mediu al pieții de anul trecut, fără ca această scădere să se vadă la nivelul prețului consumatorului final sau în ofertele de preț pentru consumatorul casnic după data de 1 iulie 2020. Deși nu a existat nici o poziție față de creșterea pretului gazelor ofertat la consumatorul casnic, în această perioadă tulbure au fost emise acte normative pentru scăderea prețului la gazele din producția internă, pe care le achiziționează furnizorii, care le ofertează la prețuri crescute consumatorilor casnici”, susține Chisăliță.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaz
liberalizare
anre