Valoarea maximă a chiriei lunare pentru care va putea fi cerută amânarea va fi de maximum 10.000 lei, pentru fiecare locație, în cazul operatorilor economici, și de maximum 2.000 lei, pentru o singură locație, în cazul persoanelor fizice. Faciltatea este pentru perioada stării de urgență și încă o lună ulterior, pentru firmele și cetățenii afectați de pandemia de coronavirus, iar chiria va fi decontată de organul fiscal proprietarului. Acesta va beneficia de scutire la plata impozitului dacă va reduce din chirie, conform unui proiect de lege promulgat de președintele Iohannis.
Condițiile, prezentate anterior de Profit.ro, au fost introduse în proiectul PSD care prevedea inițial scutirea de la plata chiriei, dar care în forma finală prevede doar amânarea acesteia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu excepția PNL, toate partidele au susținut adoptarea proiectului de lege, atât în comisia de specialitate, cât și în votul final din Parlament, de luna trecută.
În Camera Deputaților, care a dat votul final asupra proiectului, proiectul a suferit însă o serie de completări și modificări.
Conform modificărilor, ”Locatarii: operatori economici, practicanți ai profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau ale căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgență, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgență, pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi și penalități, plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuințe”.
În aceste condiții, ”plata chiriilor către locatori” pentru categoriile de locatari menționate ”va fi efectuată de către organul fiscal teritorial competent, în contul locatorilor, la cererea locatarilor”.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Modificări la IMM Invest. Plafonul de garanții se dublează la 30 de miliarde de lei. Beneficiază și profesiile liberale, se relaxează condițiile de eligibilitatePot face cerere de plată catre operatorul fiscal teritorial competent, locatorii care îndeplinesc cumulativ următoarele conditii:
a) chiria lunară specificată în actul adițional dintre locator și locatar este mai mică, cel mult egală cu chiria din februarie 2020.
b) valoarea maximă a chiriei lunare din actul adițional este de maximum 10.000 lei pentru operatorii economici pentru fiecare locație și maximum 2.000 lei pentru persoane fizice pentru o singură locație.
Noua lege mai prevede că în anul 2020 vor fi scutiți de impozitul pe venitul din închiriere/subînchiriere sau uzufruct contribuabilii care reduc pe perioada anului 2020 contravaloarea folosinţei bunului imobil, stabilită în bani și/sau în natură, potrivit contractului încheiat între părți, cu cel puţin 30% faţă de contravaloarea folosinţei bunului imobil aferentă lunii februarie 2020. Această facilitate va fi valabilă până la finele anului 2020.
Totodată, vor beneficia de scutire și persoanele fizice care în anul 2019 au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere, şi, începând cu anul 2020, au calificat aceste venituri în categoria veniturilor din activități independente.
În cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit şi ai celor care datorează impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, veniturile din cedarea folosinței bunurilor imobile obţinute în baza unor contracte deînchiriere/subînchiriere sau uzufruct sunt impozabile doar în proporţie de 80% din valoarea lor, sub condiția reducerii cu minimum 20% a contractului de închiriere, față de februarie.
CITEȘTE ȘI Măsuri obligatorii dispuse prin ordin: Purtarea măștii de protecție, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor - în comerț, transport și la muncăLocatarii care beneficiază de amânarea chiriei sunt obligați să plătească chiriile lunare organului fiscal teritorial competent, care a plătit aceste chirii locatorului, eșalonat, în rate egale, după perioada in care plata a fost amânată, până la 31 decembrie 2020.
În cazul în care, locatarii nu își achită obligațiile, organul fiscal teritorial competent procedează la executarea silită a creanțelor nerecuperate.
Facilitățile prevăzutese aplică pentru toată perioada stării de urgență, precum și pentru luna următoare celei în care a încetat starea de urgență, mai prevede legea care intră în vigoare în trei zile de la publicare.