Principalul producător de gaze autohton, deținut majoritar de statul român, Romgaz, mai are la dispoziție mai puțin de 3 săptămâni pentru a finaliza tranzacția pentru achiziționarea companiei membră a grupului ExxonMobil care deține 50% din proiectul Neptun Deep, tranzacție care ar putea debloca potențialul offshore al României, se precizează într-un articol publicat de publicația de specialitate Petroleum Economist.
Recent, președintele Klaus Iohannis și-a declarat susținerea pentru parteneriatul dintre OMV Petrom (companie deținătoare a 50% din proiect) și Romgaz în proiectul offshore Neptun Deep, esențial atât pentru furnizarea de energie securitară, cât și pentru atingerea obiectivelor privind tranziția energetică. “Finalizarea negocierilor dintre compania americană ExxonMobil și Societatea Națională Romgaz creează premise încurajatoare pentru implicarea producătorului național ca partener activ în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră și pentru intrarea în linie dreaptă a proiectului", afirmă Administrația Prezidențială.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit acordului, dreptul de exclusivitate obținut de Romgaz de la gigantul american expiră pe 15 octombrie. Potrivit Petroleum Economist, încheierea tranzacției ar fi elementul decisiv în vederea schimbării Legii offshore, care “a întârziat dezvoltarea sectorului offshore în statul din sud-estul Europei”.
Firma de consultanță Rystad Energy, citată de Petroleum Economist, susține că principalul acționar al Romgaz, guvernul român, a fost cel mai important susținător al preluării rezervelor de gaz offshore în mâinile statului, în vederea reducerii dependenței de importurile de gaz rusesc.
Rystad Energy afirmă totodată că este de așteptat ca și ExxonMobil să fie interesată în finalizarea tranzacției, pentru că permite gigantului american retragerea din România fără a mai aștepta modificarea Legii offshore. În opinia companiei de consultanță, Exxon se află într-o situație delicată, autoritățile de la București așteptând întâi parafarea tranzacției pentru a modifica Legea offshore.
“Jucătorii din offshore se așteaptă ca România să se transforme în cel mai mare producător de gaz din UE până la finalul acestui deceniu”, susține Eva Mlada, vicepreședinte al Rystad.
Compania de consultanță estimează că, în cazul în care Romgaz va cumpăra participația Exxon în proiect, o decizie finală de investiție să fie adoptată în 2023, iar producție să înceapă în 2026.
CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redusAstfel, de la o producție de 8,7 miliarde metri cubi în 2020, potrivit unui raport statistic al BR, Ryastad susține că România va ajunge la un nivel de 14-15 miliarde metri cubi pe an în perioada 2027-2029, ca urmare a declanșării producției în Neptun Deep și în celelalte perimetre offshore.
În cazul în care consumul intern se va păstra în intervalul de 10-12 miliarde metri cubi pe an, România ar putea deveni independentă de gazul rusesc și chiar să și exporte 20-25% din producția internă.
În plus, concurența regională se va intensifica. În urma descoperirilor recente din Marea Neagră, din România și Turcia, companiile străine se arată interesate și de zona teritorială a Ucrainei, susține Swapnil Babele, senior analist la Rystad. Anul trecut, guvernul ucrainean a acordat Naftogaz, companie deținută de statul ucrainean, drepturi exclusive de explorare în zonă.
CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?Naftogaz a semnat în februarie 2021 un memorandum în februarie 2021 cu austriecii de la OMV, indică Petroleum Economist. Totuși, memorandumul a fost semnat cu compania românească OMV Petrom, la care, austriecii sunt principali acționari. Luna următoare a fost semnat un memorandum similar cu Naphtha Israel Petroleum.
La începutul acestui an, Ucraina a acordat Naftogaz o licență în vederea realizării unui studiu geologic în perimetrul Skifska - aflat în apropierea Neptun Deep și a perimetrului Sakariya din apele teritoriale turcești. Neftogaz estimează că perimetrele pe care le deține în Marea Neagră conțin rezerve de aproximativ 200 miliarde metri cubi de gaz, afirmă Swapnil Babele.