Ministerul Finanțelor a împrumutat 706 milioane de lei din piață. Cererea a fost una bună, dar chiar și în acest context costurile au crescut semnificativ față de licitațiile precedente - randamentul a urcat cu aproape un punct procentual comparativ cu nivelul de la începutul anului.
Obligațiunile cu scadența în ianuarie 2028 (76 de luni maturitate reziduală) au atras o cerere de patru ori mai mare decât prospectul de 300 de milioane de lei. Finanțele au întins împrumutul la 706 milioane de lei, în condițiile în care sunt oricum în urmă cu calendarul de emisiuni pe acest an și necesarul a fost crescut la rectificarea bugetară.
Randamentul mediu a crescut la 3,65%, față de 3,25% la o licitație ținută în august, 3,08% în iulie sau 2,8% în aprilie. În februarie, obligațiuni cu maturitatea în 81 de luni înregistrau un randament mediu de 2,39%.
CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferitCreșterea randamentelor a fost una rapidă și mai cu seamă a accelerat în ultima perioadă ca urmare a crizei politice, în condițiile în care agențiile de rating au avertizat cu privire la reducerea capacității de a stabiliza finanțele publice. Creșterea randamentelor poate fi observată în Europa Centrală și de Est de la începutul anului, pe fondul inflației mai ridicate, inclusiv la nivel global.
De la jumătatea săptămânii trecute se observă o evoluție mai bună, în cazul României, a titlurilor pe 10 ani. Randamentul a scăzut de la un vârf de puțin peste 4% la circa 3,9%, dar rămâne cu un punct procentual peste nivelul de la finele lunii mai. Titlurile în lei au cea mai slabă evoluție din regiune în acest an, cu o creștere ușor mai ridicată decât cea a Ungariei, care este însă din vară într-un ciclu de creștere a ratei-cheie.
Guvernul PNL a anunțat recent o majorare a deficitului nominal cu încă 3,8 miliarde de lei, la 83,8 miliarde de lei. Necesarul de finanțare pentru acest an este de aproape 135 de miliarde de lei, acoperit inclusiv din surse externe.
Datoria publică a crescut la circa 50% din produsul intern brut în acest an, față de 35% în 2019.