Ciprian Dascălu, economist-șef la ING Bank România, spune că, în modelele sale, leul nu apare nici supraevaluat, nici subevaluat față de alte monede din regiune. Anticiparea este pentru tranzacționarea într-un coridor nou de 4,60-4,70 lei pentru un euro, în acord cu niveluri de confort țintite de BNR.
Deprecierea leului din a 2-a parte a anului către un nivel de peste 4,65 lei pentru 1 euro a pus în alertă participanții la economie față de potențialul de slăbire a monedei naționale. Așteptările ar trebui totuși să fie moderate, iar cursul de schimb nu ar urma să fie lăsat pe un trend susținut de depreciere față de euro. Prognoza ING Bank România este pentru un coridor de variație de 4,60-4,70 lei pentru un euro.
Ciprian Dascălu, economist-șef la instituția de credit, a argumentat, astăzi, proiecția în cadrul unui eveniment organizat de Bursa de Valori București. Un grafic prezentat de acesta arată că, mai degrabă, cursul de schimb a evoluat în coridoare cu care este confortabilă Banca Națională a României, potrivit chiar unor semnale transmise de guvernatorul Mugur Isărescu. „În continuare există o grijă destul de ridicată în a controla cursul și așteptările de curs din care derivă și așteptările de inflație.”
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Parametrii de competitivitate și comparații la nivel de regiune ar trebui să ne spună că leul nu este cotat la valori extreme. „Leul este la fel de subevaluat sau supraevaluat ca și monedele din regiune”, spune Dascălu. Excepția o reprezintă leva bulgărească, ce are, însă, consiliu monetar.
Leul pare a fi cotat favorabil din punctul de vedere al expoturilor. Produsele românești câștigă cotă de piață la nivel mondial, dar mai ales în zona euro. „Leul nu pare supraevaluat în sine”, a conchis economistul-șef de la ING.