Guvernul pregătește pentru angajații IT o schemă de ajutor de minimis, informație avansată astăzi oficial și care confirmă datele anunțate anterior de Profit.ro.
Astfel, în ședința de astăzi, Guvernul discută modalitatea prin care schema de ajutor de minimis să fie încadrată în politicile economico-bugetare și financiare ale statului.
UPDATE ora 15.01 Guvernul a decis începerea procedurilor pentru introducerea schemei, care prevede că ajutorul de minimis urmează să fie acordat sub formă de sume nerambursabile, alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor, în baza unor decizii de aprobare a cererilor de finanțare. Bugetul total prevăzut pentru acordarea acestui ajutor de minimis este de 300 milioane lei, sumă repartizată în mod egal pentru cei 3 ani calendaristici ai perioadei de valabilitate a schemei de ajutor.
Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de minimis, în care vor fi emise decizii de aprobare a cererilor pentru finanțare și vor fi efectuate plățile, va fi 2018-2020, iar numărul total estimat de beneficiari pe întreaga durată de valabilitate este de 8.760 de întreprinderi, cu o medie anuală de 2.920 de beneficiari.
CITEȘTE ȘI Telekom lansează la Alba Iulia un proiect de Smart Education care implică 18 unități de învățământ și 690 de tablete pentru cadrele din învățământBeneficiarii măsurii de finanțare vor trebui să aibă angajați cu contracte de muncă cu normă întreagă, valabile în luna decembrie 2017, care beneficiază de scutiri în baza articolului 60 din Codul fiscal.
Recent, Profit.ro a anunțat că varianta analizată în acest moment la nivelul Guvernului pentru angajații IT, ca soluție de a le menține salariul net după transferul contribuțiilor din ianuarie, este aplicarea scutirii de impozit și pentru salariații cu studii medii și care urmează cursurile unei facultăți, concomitent cu aplicarea unei scheme de ajutor de stat pentru ceilalți angajați.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: "Un fleac, v-am ciuruit pe toți!"Soluția este în discuție între Ministerul Finanțelor și Fisc și ar urma a fi reglementată printr-un ordin comun al mai multor miniștri, presupunând doar modificarea unei declarații ANAF, afirmă surse guvernamentale
În urmă cu trei săptămâni, pentru a evita diminuarea drepturilor salariale ca urmare a noilor măsuri de transfer a contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, Guvernul a rezolvat problema specialiștilor IT din instituțiile publice, prin acordarea, începând cu 1 ianuarie 2018, a unei majorări salariale de 28,5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de scutire de impozit pe venit la 31 decembrie 201.
Executivul a recunoscut astfel problema reclamată de firmele de IT, respectiv că veniturile din acest sector vor scădea prin transferul contribuțiilor, dar soluția preconizată are, prin urmare în vedere, doar o anumită categorie de specialiști IT.
Profit.ro a anunțat în urmă cu două săptămâni că Guvernul nu a găsit încă o soluție pentru a preveni reducerea veniturilor specialiștilor IT, dar și a celor din cercetare sau a persoanelor cu dizabilități, dar că Ministerul Finanțelor analizează o schemă de minimis (de ajutor financiar prin subvenții-n.r.) pentru domeniul IT și cercetare. Potrivit mediului de afaceri, aceasta nu rezolvă însă problema pe termen lung.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BNR va mări salariile brute ale angajaților, astfel încât lefurile nete să nu scadă ca urmare a modificărilor fiscale. Ce salarii primesc astăziExecutivul a decis recent transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, iar Profit.ro a anunțat că valoarea brută a salariului va trebui majorată cu 19,9%, dacă este luat ca referință un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, pentru ca suma "în mână" primită acum de un angajat să fie păstrată, dar, conform calculelor, angajații care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, cum sunt programatorii IT și persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micșorare a salariului net chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuțiilor la nivelul costului total actual.
Premierul Tudose promisese că Guvernul va interveni prin ordonanță de urgență pentru ca veniturile programatorilor IT să nu scadă, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar, cu prilejul dezbaterii modificărilor la Codul Fiscal care vor fi aplicate de anul viitor, Ministerul Finanțelor a anunțat că încă analizează o serie de variante în acest scop.
Potrivit secretarului de stat Elena-Oana Iacob, ministerul are în vedere, deocamdată, aplicarea unei scheme de minimis în domeniu. Conform reprezentanților mediului de afaceri, care au confirmat discuțiile în acest sens, schema ar ajunge la cel mult 200.000 euro pentru o companie.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Schimbare: Firmele cu capital social de 45.000 lei și cel puțin 2 angajați primesc dreptul de a opta pentru impozit pe profit în loc de impozit pe cifra de afaceriOamenii de afaceri au arătat însă că o astfel de schemă nu este suficientă pentru a asigura pe termen lung menținerea veniturilor programatorilor IT la actualul nivel și au indicat că o soluție ar fi ca ministerul să propună o deducere specială la impozitarea acestor venituri.
Reprezentanții asociațiilor din IT propuseseră o diminuare a cotei de asigurări sociale la 20,5% în cazul acestui domeniu, dar Guvernul nu a agreat ideea.