Erste: În pofida restricțiilor pe fondul pandemiei, economia României a continuat să crească în termeni anuali. Comerțul cu amănuntul și performanțele solide din primele 2 luni au salvat economia

Erste: În pofida restricțiilor pe fondul pandemiei, economia României a continuat să crească în termeni anuali. Comerțul cu amănuntul și performanțele solide din primele 2 luni au salvat economia
scris 11 mai 2020

Măsurile de restricție în contextul pandemiei de coronavirus au afectat semnificativ economiile din Europa Centrală și de Est în primul trimestru, însă România, Ungaria și Polonia au continuat să înregistreze creșteri în termeni anuali, chiar dacă într-un ritm mult inferior celui din precedentele trei luni.

Comerțul cu amănuntul și performanțele solide din primele două luni ale anului au salvat economia României de la o scădere anuală, notează analiștii Erste Group Research într-un raport.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, produsul intern brut este estimat să crească cu 2,1% raportat la primul trimestru din 2019, comparativ cu un avans de 2,6% în Ungaria și de 1,2% în Polonia. În Cehia și Slovacia, grupul bancar austriac preconizează o scădere anuală de 3,1% și, respectiv 3,9%.

ULTIMA ORĂ INFOGRAFICE Încrederea în economia României s-a prăbușit pe fondul pandemiei. A doua cea mai mare scădere de după Revoluție CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ INFOGRAFICE Încrederea în economia României s-a prăbușit pe fondul pandemiei. A doua cea mai mare scădere de după Revoluție

Față de trimestrul anterior, economia României s-a contractat însă cu 0,9% în perioada ianuarie-martie, în principal din cauza scăderii activității în sectorul serviciilor în luna martie.

INS va publica vineri datele privind evoluția PIB.

Pentru întreg anul 2020, Erste preconizează o scădere de 4,7% în România, în linie cu estimarea medie în regiune, urmată de o creștere de 3,9% în 2021.

Deficitul public se va adânci la 7,3% din PIB în acest an, în timp ce șomajul este estimat să urce la aproape 11%, de la o rată minimă record de 3,9% în 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
pib
economie
pandemie coronavirus
covid 19
erste
estimari pib
contractie trimestriala