ULTIMA ORĂ Raportul FMI: Marele Blocaj economic va declanșa cea mai severă recesiune de la Marea Depresiune. Scădere de 5% în România

ULTIMA ORĂ Raportul FMI: Marele Blocaj economic va declanșa cea mai severă recesiune de la Marea Depresiune. Scădere de 5% în România
scris 14 apr 2020

Economia României se va contracta cu 5% în 2020, pe fondul crizei provocate de pandemia de coronavirus, estimează Fondul Monetar Internațional (FMI). La nivel mondial, “Marele Blocaj” economic este așteptat să declanșeze cea mai severă recesiune de la Marea Depresiune din anii ’30.

Metode eficiente de purificare a aerului – lampa catalitică, asul din mânecă care distruge moleculele poluante, nu le acoperă CITEȘTE ȘI Metode eficiente de purificare a aerului – lampa catalitică, asul din mânecă care distruge moleculele poluante, nu le acoperă
Urmărește-ne și pe Google News

Este o criză “cum nu a mai fost alta”, arată economiștii FMI în ediția din aprilie a raportului privind perspectivele economiei globale, analizat de Profit.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Șocul pandemiei asupra economiilor este unul mare, incertitudinile cu privire la durata și intensitatea acestuia persistă, iar politicile de stimulare a activității prin încurajarea cererii se dovedesc dificil de implementat cu rezultatele dorite.

Cum e să lucrezi pentru companii din Silicon Valley – experiența personală a unui inginer software de la Gemini Solutions CITEȘTE ȘI Cum e să lucrezi pentru companii din Silicon Valley – experiența personală a unui inginer software de la Gemini Solutions

“Lumea s-a schimbat dramatic în cele trei luni de la ultima actualizare a raportului privind perspectivele economiei globale. Un scenariu de pandemie a fost indicat ca o posibilitate în discuțiile de politică economică anterioare, dar nimeni nu avea atunci o idee semnificativă despre cum ar putea arăta în realitate și ce ar însemna pentru economie.

Întâlnim acum o realitate sumbră, în care creșterea exponențială a contagiunii înseamnă că 100 de persoane infectate devin 10.000 în câteva zile. În mod tragic, multe vieți omenești sunt pierdute și virusul continuă să se răspândească rapid pe tot globul. Datorăm o recunoștință uriașă profesioniștilor din sectorul medical și primilor respondenți care lucrează neobosit pentru a salva vieți”, se arată în raport.

FOTO Populația clachează și începe să iasă din case. Un investitor afirmă că blocarea economiei este exagerată, iar consemnarea românilor - nefirească. Prelungirea restricțiilor vine cu riscuri CITEȘTE ȘI FOTO Populația clachează și începe să iasă din case. Un investitor afirmă că blocarea economiei este exagerată, iar consemnarea românilor - nefirească. Prelungirea restricțiilor vine cu riscuri

FMI estimează, astfel, că economia globală va scădea cu 3% în acest an, comparativ cu un avans de 3,3% anticipat anterior. Declinul în cazul economiilor avansate se va situa la 6,1%, în timp ce țările emergente și cele în curs de dezvoltare vor consemna o scădere anuală de doar 1%, în principal în contextul revenirii mai rapide a economiilor asiatice, în frunte cu China și India.

Pentru România, FMI preconizează o scădere de 5% a PIB în 2020, urmată de o creștere economică de 3,9% în 2021. În octombrie, Fondul estima o expansiune economică de 3,5% în acest an.

Pe de altă parte, noile previziuni ale FMI mai arată și o creștere explozivă a ratei șomajului în România, de la 3,9% în 2019 până la 10,1% în 2020, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%.

Instituția financiară își bazează noile proiecții pe informațiile obținute până acum despre evoluția pandemiei de coronavirus, inclusiv din discuții cu epidemiologi, experți în sănătate publică și specialiști în boli infecțioase care lucrează la terapii pentru Covid-19.

“Cu toate acestea, rămâne un grad de incertitudine considerabilă în ceea ce privește prognoza, pandemia în sine, impactul macroeconomic și tensiunile asociate pe piețele financiare și de mărfuri. Este foarte probabil ca, anul acesta, economia globală să experimenteze cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune, depășind recesiunea observată în timpul crizei financiare globale de acum un deceniu. Marele Blocaj, așa cum ar putea fi numit, este preconizat să reducă în mod dramatic creșterea globală. O recuperare parțială este prevăzută pentru 2021, cu rate de creștere peste tendințe, dar nivelul PIB va rămâne sub tendința observată pre-virus, cu o incertitudine considerabilă asupra puterii revenirii”, potrivit raportului.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
world economic outlook
pandemie coronavirus
scadere economica
contractie
covid-19
marele blocaj
recesiune