Guvernul se uită la oportunitatea programului Prima Casă și ar putea veni cu modificări, spune ministrul Finanțelor, Anca Paliu Dragu. Declarația oficialului guvernamental vine după ce chiar Banca Națională a ridicat semne de întrebare privind utilitatea Prima Casă în condițiile actuale, având în vedere că aceste credite creează unele vulnerabilități în sistemul bancar, legate de gradul de îndatorare și nivelul garanțiilor.
"În acest moment, finalizăm o analiză a acestui program. Este un program de succes, a fost un program de succes în anii precedenți, avem peste 160.000 de proiecte pe Prima Casă. În acest moment, ne uităm la oportunitatea programului și luăm în calcul diferite scenarii care au în vedere actualele date economice și macroeconomice, deoarece constatăm o creștere accelerată a creditului, deja, în afara programului Prima Casă și, de asemenea, avem o situație a lichidității în bănci foarte bună, care nu ar mai necesita atâta sprijin din partea statului. Toate aceste elemente legate de costuri și oportunități sunt luate în considerare în acest moment și vom anunța rezultatele în scurt timp", a spus ministrul.
Întrebat dacă aceasta înseamnă că nu mai este oportună prelungirea programului Prima Casă, ministrul Finanțelor a răspuns că este posibil să nu mai fie oportună continuarea în aceleași condiții.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fostul ministru de Finanțe Orlando Teodorovici a inclus Prima Casă în bugetul pentru anul 2016.
Peste jumătate din creditele de casă ale românilor sunt garantate de stat prin programul Prima Casă, iar două treimi din creditele imobiliare noi acordate în ultimii ani vin cu aceste garanții, arată datele BNR. Românii au luat aproape 150.000 de credite Prima Casă începând cu 2009, atrași de avansul redus și dobânzile mici. Însă aceste avantaje s-ar putea întoarce împotriva lor.
"(...) este utilă o analizare a utilității măsurii programului Prima Casă, acordat în condițiile actuale, și contextul în care acesta mai aduce o valoare adăugată superioară vulnerabilităților pe care le creează", se arată în Raportul privind Stabilitatea Financiară pentru 2015, întocmit de BNR.
Riscurile derivă dintr-o eventuală creștere a dobânzilor în perioada următoare, care ar crește gradul de îndatorarea a debitorilor Prima Casă peste cel al debitorilor cu credite standard.
Debitorii Prima Casă au deja un grad de îndatorare (raportul dintre ratele lunare și venitul disponibil) mai mare, la 42%, față de 38% pentru cei cu credite imobiliare standard.
Statul garantează creditele pe jumătate, iar în schimb băncile acceptă un avans de doar 5%. Nivelul redus al avansului influențează comportamentul de economisire al debitorilor și vulnerabilitatea acestora la șocuri viitoare, arată BNR.
Îndatorarea mai ridicată și garanțiile mai reduse generează neperformanță în sistem, arată BNR. Până în acest moment creditele neperformante au rămas, totuși, la un nivel redus în cazul Prima Casă.
Din 2009, de când a fost lansată Prima Casă și până în iulie 2015, statul a acordat garanții în valoare de circa 2,8 miliarde de euro, pentru credite accesate în valoare de peste 5,6 miliarde de euro.
Bancherii susțin că legea privind darea în plată, adoptată de Parlament, ar putea afecta inclusiv statul, prin intermediul Prima Casă, în condițiile în care ar fi nevoit să plătească băncilor garanțiile pentru ipotecile la care debitorii renunță. Alte opinii arată că, dimpotrivă, băncile ar putea să nu mai primească nicio garanție de la stat.