Aproximativ 200 milione de euro nu vor mai ajunge în conturile celor aproximativ 6,5 milioane de viitori pensionari dacă Guvernul menține, și nu va amajora așa cum prevede legea, la 5% contribuția la Pilonul II de pensii private, potrivit Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
“APAPR își manifestă îngrijorarea față de informațiile apărute în mai multe surse importante mass-media, conform cărora contribuția virată de la bugetul asigurărilor sociale de stat către Pilonul II al sistemului de pensii va fi «înghețată» la nivelul actual de 5% pentru anul 2016”, se arată într-un comunicat al asociației remis joi Profit.ro.
Potrivit datelor Profit.ro, actualul proiect de buget pentru 2016 nu prevede sumele necesare majorării contribuției la Pilonul II de la 5% la 5,5%, care era prevăzută în schița de buget din noiembrie, oricum sub nivelul de 6% promis anterior de autorități.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Legea 411/2004 prevede ca nivelul contribuției virate de la buget către fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) ar trebui să ajungă la 6% în 2016.
“Înghețarea contribuției la 5% ar însemna sume de circa 200 de milioane de euro care nu vor mai ajunge în conturile celor aproximativ 6,5 milioane de viitori pensionari, cei care contribuie la Pilonul II. Nerespectarea angajamentelor din Legea 411/2004 și Programul de Convergență trimis Comisiei Europene de Guvern i-ar dezavantaja atât pe cei aproape 6,5 milioane de contributori, cât și sistemul în ansamblu”, se mai spune în comunicatul APAPR.
Asociația susține că fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat performanțe investiționale remarcabile pe durata 2008-2015.
“De la lansare și până în prezent (date actualizate la final de septembrie 2015), fondurile de Pilon II au înregistrat un randament mediu anualizat de 10,25%. Ca urmare, considerăm că reforma trebuie să continue în sistemul de pensii private, prin respectarea Legii 411/2004, care prevede o contribuție de 6% pentru Pilonul II în 2016”, se spune în comunicat.
Potrivit APAPR, înghețarea contribuției înseamnă bani mai puțini pentru milioane de viitori pensionari și o lovitură data mediului de afaceri din România, care așteaptă predictibilitate și protejarea investițiilor.
“O astfel de măsură este cu atât mai greu de înțeles cu cât Guvernul prognozează pentru 2016 un an de creștere economică record, în care promite să mizeze pe investiții, dezvoltare și stabilitate. Sperăm ca noul Guvern să își țină promisiunea de a respecta climatul de legalitate din România, mai ales atunci când vorbim despre 6,5 milioane de viitori pensionari”, se afirmă în comunicat.
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active de 23,1 miliarde de lei (5,22 miliarde de euro) la finele lunii septembrie, în creștere cu 29,8% față de perioada similară a anului trecut și cu 20,7% comparativ cu decembrie 2014.
APAPR este o asociație profesională care reunește operatorii economici din sistemul de pensii private, cu o reprezentativitate de 100% în acest domeniu.