Guvernul Cioloș încă analizează dacă va majora salariul minim pe economie la 1.200 lei chiar de la 1 ianuarie 2016, cum a promis guvernul anterior. În timp ce ministrul Finanțelor, Anca Dragu, spune că a cerut un studiu pentru a vedea în ce măsură această creștere afecteză mediul de afaceri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, avansează varianta ca salariul minim să fie ridicat doar de la jumătatea anului.
"În prezent, am inițiat un studiu prin care să vedem în ce măsură creșterea salariului minim pe economie ar eroda competitivitatea României și astfel ar fi afectată întreaga economie românească. Ca urmare a acestui studiu, vom decide și posibilele tranșe în care vor fi făcute aceste creșteri salariale", a spus ministrul Finanțelor, întrebat dacă salariul minim va crește la 1.200 lei și în câte tranșe.
Întrebat la rândul său dacă este posibil ca salariul minim să nu fie majorat, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a arătat că "sunt șanse să crească", pentru că, la nivelul impactului bugetar, în urma creșterilor salariale decise deja, foarte puțini bugetari mai au acum salariu minim.
Suciu a a arătat însă că o eventuală creștere a salariului minim ar putea fi în vară, ținând cont de impactul asupra mediului economic privat.
"La nivelul execuției bugetare, impactul este redus în acest moment pentru o eventuală majorare a salariului minim, undeva în vară, dacă va avea loc. Discuția se pune numai în termeni de oportunitate pe sectorul privat, ăsta va fi primul motiv de analiză", a spus Suciu.
În acest an, salariul minim brut pe țară garantat în plată a fost ridicat la 975 lei, din 1 ianuarie, și la 1.050 lei, din 1 iulie.
Fostul Guvern Ponta a promis sindicatelor că salariul minim va continua să crească, la 1.200 lei din ianuarie 2016 și la 1.300 lei din iulie 2016, urmând ca în ianuarie 2017 să fie ridicat la 1.400 lei.