Cele cinci medalii câștigate de sportivii români la Jocurile Olimpice (una de aur, una de argint și trei de bronz) de la Rio recent încheiate valorează doar 887,17 dolari și nici măcar 21.200 de dolari cât ar costa 500 de grame (greutatea unei medalii) de aur pe piața liberă.
Motivul: în pofida denumirii lor, medaliile nu sunt realizate din metalele care le desemnează. Dacă ar realiza medaliile din aur pur, Comitetul Internațional Olimpic ar falimenta cu siguranță, așa că de-a lungul timpului s-a ajuns la un compromis.
Interesant este că ultima olimpiadă la care s-au acordat medalii de aur realizate efectiv din aur pur a fost cea de Stockholm din 1912.
Crearea băncilor centrale și majorarea numărului de competiții a “scumpit” aurul olimpic
La numai un an distanță, în 1913, președintele SUA, Woodrow Wilson, a semnat The Federal Reserve Act, prin care a fost creată banca centrală a SUA (Fed), după modelul patentat în special în Europa în secolul al XIX-lea. Australia a înființat la rândul său propria bancă centrală în 1920, Columbia, în 1923, Mexic și Chile în 1925, iar Canada și Noua Zeelandă în 1934. Singura țară importantă din lume care nu avea o bancă centrală la acel moment era Brazilia, întâmplător gazda ultimelor Jocuri Olimpice.
CITEȘTE ȘI RIO 2016 din unghiul optimist: Am depășit SUA în clasamentul medaliilor raportate la PIB calculat la paritatea puterii de cumpărareToate băncile centrale din lume de la acea vreme depindeau de aur (fiind obligate să dețină rezerve pentru acoperirea emiterii de monedă, în acele timpuri existând un etalon aur) în politicile lor monetare. Probabil nu este o coincidență că, odată cu crearea Fed, Comitetul Olimpic Internațional n-a mai putut să ofere medalii din aur pur. Un alt element care a contribuit la diluarea aurului din medalii a fost și majorarea numărului de sporturi și de competiții la Jocurile Olimpice, implicit a numărului de medalii acordate. Și decizia din 1921 de a organiza și Jocuri Olimpice de Iarnă a contat, probabil, în diluarea cantității de metale prețioase din medalii.
Prețul de piață al unei medalii de aur: 565 dolari
Începând cu Jocurile Olimpice de la Berlin din 1916, medaliile de aur au fost fabricate din argint și numai poleite cu aur. Iar de-a lungul timpului, procentul de aur din medalii s-a diminuat considerabil. Astfel, la Olimpiada recent încheiată de la Rio, medaliile de aur realizate de Monetăria Braziliei conțin 98,8% argint (cu o puritate de 92,5%) și 1,2% aur (cu o puritate de 99,9%). Potrivit Monetăriei braziliene, aurul folosit nu conține impurități de mercur.
CITEȘTE ȘI Clasamentul productivității muncii olimpicilor la obținerea de medalii nu este condus de SUA, ci de o altă țară. Pe ce loc este RomâniaLa penultimele jocuri olimpice de vară, cele de la Londra din 2012, medaliile de aur conțineau un procent și mai redus de aur, și chiar de argint: 1% aur, 92% argint și 7% cupru.
Așa se face că valoarea unei medalii de aur oferită sportivilor la Rio este, potrivit Compound Interest de aproximativ 565 de dolari și nu de 21.200, cât ar fi fost valoarea sa de piață dacă era realizată integral din aur!
315 dolari - valoarea unei medalii de argint
Spre deosebire de medaliile de argint oferite la Olimpiada de la Londra, care conțineau 93% argint și 7% cupru, cele de la Rio conțin 100% argint, cu o puritate de 92,5%. 30% din argintul refolosit provine din deșeuri, precum oglinzi sau componente auto. Valoarea de piață a acestora (a cantității de metalul pe care o conțin) este de aproximativ 315 dolari.
CITEȘTE ȘI Rio 2016: Important e să participi… la masă. McDonald’s a limitat la 20 numărul de produse ce pot fi comandate gratis de un "olimpic"Bronz-ul valorează doar 2,38 dolari
Medaliile de bronz de la Rio sunt alcătuite în proporție de 95% din cupru și de 5% din zinc. Cele de la JO 2012 de la Londra conțineau 97% cupru și 2,5% zinc. Potrivit Monetăriei braziliene, 40% din cuprul utilizat provine din deșeurile rezultate din propria activitate de batere de monede. Valoarea de piață a acestor medalii este de doar 2,38 dolari!
CITEȘTE ȘI JO 2016: Business, politică sau întrecere sportivă?Brazilienii au fost mai darnici decât britanicii
Comparativ cu organizatorii JO de la Rio, cei de la Londra au fost mai zgârciți. Dată fiind compoziția acestora, o medalie de aur oferită în 2012 valora 500 de dolari la actualele prețuri (față de 565 dolari la Rio), iar una de argint 260 de dolari (comparativ cu 315 dolari, valoarea medaliilor oferite de brazilieni). Numai câștigătorii medaliilor de bronz la Londra au ieșit relativ mai câștigați decât omologii lor de la Rio, acestea fiind cotate la 3 dolari, față de 2,38 dolari cât valorează cele obținute de sportivi la JO 2016.