Kazahstanul și-a majorat luna trecută rezervele de aur pentru a 39-a lună consecutiv, la 7,13 milioane de uncii, pe ansamblul anului trecut deținerile de aur ale statului asiatic înregistrând un avans de 16%, la 16,57 milioane de uncii, arată datele publicate de Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite Bloomberg, citat de Agerpres.
Rusia și Turcia și-au extins de asemenea rezervele de aur în decembrie, la 45,90 milioane de uncii și, respectiv, 16,57 milioane de uncii. În schimb, Canada și-a redus luna trecută rezervele de aur la 54.790 uncii, după ce în decembrie 2013 deținea 96.000 de uncii.
Băncile centrale cumpără metalul prețios după ce prețul unciei de aur a scăzut anul trecut cu 10%, investitorii anticipând că Rezerva Federală a SUA (Fed) va majora în decembrie rata dobânzii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
''Încă vedem băncile centrale ca un cumpărător net de aur. Piețele au fost volatile în ultimele luni, astfel încât achizițiile vor continua'', a apreciat analistul Daniel Hynes, de la Australia & New Zealand Banking Group Ltd.
Băncile centrale și alte instituții și-au majorat achizițiile de aur în trimestrul trei din 2015 la un nivel ridicat record, pentru a-și diversifica active, se arată într-un raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC). Kazahstanul are aproximativ 27% din rezervele sale în aur, în timp ce Rusia are 13% și China aproximativ 2%. Cel mai ridicat nivel se înregistrează în SUA, respectiv 73%.
În 3 decembrie, valoarea unciei de aur a scăzut la 1.046,44 dolari, cel mai redus nivel înregistrat din februarie 2010. Anul acesta, uncia de aur s-a tranzacționat în creștere cu 5,7%, la 1.121,32, conform datelor Bloomberg.