Firma de avocatură Buju, Stanciu și Asociații, fondată în 2022 de către Victor Buju și Marius Stanciu, au dezvoltat primul chatbot juridic românesc bazat pe inteligență artificială, din surse proprii, dar și din finanțări externe, de la câțiva investitori.
“Lawren.AI este un asistent, nu este un avocat, adică lumea nu trebuie să creadă că oferă soluții juridice. În esență este făcut ca un GPS legal, adresat atât profesioniștilor din drept, precum notari, avocați, judecători, procurori, cât și omului simplu. El a fost gândit, de fapt, pentru antreprenorul și pentru omul care nu are cunoștințe de specialitate, pentru că, de exemplu, o mare problemă pe care oamenii o au în domeniul legal este bariera limbajului”, spune, la Profit.ro TV, Marius Stanciu, co-fondator Lawren.AI.
Soluția este deja lansată pe piață și poate fi folosită gratuit.
“Este varianta beta. Încă lucrăm intens la proiect, dar adevărul este că nu știm dacă asta este o modalitate de monetizare, să pui un abonament sau să ceri bani pe întrebări, pentru că, de exemplu, cel mai mare jucător din piață, ChatGPT, este pe pierdere și se investesc miliarde acolo. Este foarte complicat să faci profitabil un astfel de proiecte. Probabil ne gândim să lăsăm pe gratis varianta aceasta”, mai spune acesta.

Soluția Lawren.AI este antrenată pe legislația și jurisprudența românească și oferă acces instant la informații juridice complexe.
“Sunt două căi de dezvoltare pe care noi le vedem. Pe de-o parte, parteneriate cu alte țări, se va lansa în curând Lawren.AI Moldova, antrenat o echipă de avocați din Moldolva cu care am făcut o asociere în participație. Suntem în discuții avansate cu Malta și cu India și practic vom lăsa avocații din acele juridicții să vadă dacă ei pot să monetizeze și cum pot să monetizeze.
Iar în România și cred că asta va fi cam peste tot, banii se vor face din agenți AI, inclusiv legali, cum este Lawren. AI, foarte specializați. Adică acum suntem în lucru să facem ceva în domeniul energiei.
Pentru că este o nevoie foarte mare în anumite domenii foarte reglementate, precum energia, asigurările, domeniul bancar, unde ai foarte multe legislații principale, secundare și terțiare și atunci, un chatbot de genul acesta, ajută foarte mult avocații sau consilierii juridici in-house și acele companii să reducă timpul pe care ei îl petrec ca să afle răspunsul la chestii foarte, foarte tehnice. Și credem că acolo va fi, cumva, varianta enterprise, care va aduce profit”, precizează Marius Stanciu.