În pofida contextului dificil, anul 2024 a fost unul greu, dar bun pentru Casa Paleologu, un business ce oferă training-uri atât pentru persoane fizice, cât și pentru corporații. Ioana Prândurel, co-fondatoarea Casei Paleologu estimează că și în 2025 o să fie la fel, tot un an dificil, dar care prezintă oportunități pentru piața de training-uri.
„Mi-am dat seama că spre educație oamenii vin atunci când au dificultăți, când trec prin schimbări, când își caută răspunsuri, ca să-și deschidă mintea, să se gândească la altceva”, precizează aceasta.
Casa Paleologu oferă cursuri atât pentru copii, cât și pentru adulți din domenii precum istorie, economie, retorică, leadership, politică și filozofie.
„Momentan, am avut cereri de conferințe corporate sau de ateliere, asta probabil și pentru că e perioada în care resursele umane fac asta, își pregătesc cursurile pentru colegii lor și cred că vom face asta mult”, precizează Ioana Prândurel.
Despre piața training-urilor în general, aceasta afirmă că „a trecut vremea training-urilor scorțoase” și că există în continuare o nevoie de „training-uri pentru entry level”, „iar cele care dau startul unor discuții despre vânzări sunt esențiale”.
„Ce am mai observat este că în cazul companiilor mari, acestea își doresc să aibă angajații informați, care gândesc cu propriile minți, care sunt adaptabili, care au o mentalitate de lucru sănătoasă. Și atunci, cred că diversificarea asta e o tendință în piață.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Eugen Saulea, Fondator ESSA Group: Cei din Sri Lanka învață foarte repede obiceiurile autohtone, în sensul că foarte mulți s-au convertit la credința noastră, s-au apucat de băut, au mers spre mariaj în România. Incidente amuzanteCompaniile cred că încep să pună accentul foarte mult pe gândire critică, cred că își doresc să aibă echipe care funcționează cât mai autonom, care se înțeleg bine, care comunica bine și atunci, ajută foarte mult gândirea critică, partea de comunicare, de feedback, discuțiile despre leadership și followership”, explică aceasta, punând accentul pe cursurile de followership, care sunt la fel de importante ca cele de leadership, dacă nu, chiar și mai importante.
„Un lider nu poate funcționa fără cei care îl urmează, fără de cei cu care lucrează. Și atunci, punem foarte mare accent pe asta, mi se pare foarte important. Nu toți putem fi lideri și nu toți ne dorim asta și contează să știm să susținem, să urmăm și să facem lucrurile să funcționeze împreună, lideri și followeri.
Cred că e important să ne știm locul în primul rând, să știm că suntem followeri, să știm care ne e liderul și să știm cum să-l susținem, ce să cerem de la el, să nu-l considerăm perfect, să îi dăm feedback și să luăm feedback de la el. Sunt lucruri de bază pe care le învățăm mult mai bine din exemple sau stând de vorba despre ele”, mai spune Ioana Prândurel.
Training-urile online, în continuare, sunt de actualitate și la mare căutare.
„Lumea nu a renunțat la online. Poți participa la un curs mult mai simplu, poți să-ți iei informația mult mai simplu, e totul mai comod și atunci, cursurile online și-au creat un spațiu al lor”, mai spune aceasta.