Pentru piața de vin, anul 2024 a fost unul greu, fiind impactat pe de-o parte de scăderea consumului, iar pe de altă parte de secetă, care a dus la diminuarea producției de struguri, spune, la Profit.ro TV, Mircea Matei, director general al cramei Villa Vinèa din Târgu-Mureș.
„Din punct de vedere al consumului, aș cataloga piața ca fiind mai dinamica decât în trecut, cu schimbări pe categorii și pe segmente de consumatori. Sunt niște trenduri care vin din anii trecuți, dar care, cumva, s-au accelerat. Vorbim de o mutare a consumului de pe vin roșu și rose către zone de vin alb spumant și prosecco.
Deci, de la băuturi mai tari către băuturi mai ușoare. În același timp vedem că se preferințele consumatorilor se mută de la consum de cantitate către consum de calitate deci, către gastronomie și aici vine cumva din schimbarea de generații, de mentalitate. Consumatorii mai tineri caută băuturi mai ușoare, mai proaspete, mai efervescente sau experiența la cramă”, mai spune acesta.
Mircea Matei observă o scădere a consumul de vin și în HoReCa, în principal pe fondul creșterii prețurilor.
„Este un canal la care noi ne uităm cu foarte mare atenție pentru că în HoReCa se construiește un brand în general de vinuri premium și super-premium, cum suntem și noi poziționați. Din păcate, în ultimii 2 ani, sunt niște factori de după pandemie care au dus la creșterea prețurilor și care vin cu o ușoară frână pe consum. Noi ne dorim în continuare să creștem consumul pe acest canal”, precizează directorul general al cramei Villa Vinèa, care a fost extinsă în 2024 cu 600 metri pătrați, în urma unei investiții de circa 2 milioane de euro.
„În ceea ce privește segmentul de vânzări online, nu vedem o creștere pe piața de vinuri. A fost o creștere în perioada pandemică și post-pandemică, dar, în ultimii ani, am văzut că site-urile, canalele, partenerii care vând online înregistrează ușoare scăderi.
Retailul însă îl vedem relativ stabil, cu diverse provocări, depinde de game, de categorii și ne așteptăm ca aceste provocări să continue și anul viitor. Vedem o creștere substanțială a numărului de vizite la cramă”, completează acesta.
Din punct de vedere agricol, 2024 a fost un an foarte greu pentru producătorii de vin, mai ales din perspectiva secetei.
„Peste tot a fost un an secetos, cu o producție de struguri foarte redusă, mult mai mică decât în anii trecuți. În 2024 avem undeva la 30-40% scădere de recoltă față de media ultimilor 5 ani”, precizează Mircea Matei.
Circa 15% din producția cramei Villa Vinèa merge către export.