Ediția din acest an a programului Casa Verde Fotovoltaice s-a încheiat cu un număr de 65.996 de dosare depuse la nivel național, în cele opt sesiuni regionale care au avut loc între 27 septembrie și 8 octombrie 2024. Astfel că interesul pentru acest program a fost și este în continuare „unul fantastic”, oamenii înțelegând din ce în ce mai mult importanța centralelor fotovoltaice, spune, la Profit.ro TV, Albert Soare, CEO și fondator Kilowat, platformă de servicii și produse energetice, dedicată segmentelor industrial, comercial și rezidențial.
„În programul anterior, primul program cu adevărat mare, cel cu 87.000 de beneficiari, am observat în mod clar că toată lumea este interesată, indiferent dacă vorbim de oameni care trăiesc în mediul rural sau cei cu venituri foarte mari din zona peri-urbană. Interesul este unul fantastic.
Toți își doresc să scape de grija facturilor și, de asemenea, să fie protejați. Oamenii înțeleg din ce în ce mai mult importanța acestor centrale fotovoltaice, chiar dacă în momentul de față nu ne lovim de ce înseamnă cu adevărat o piață liberalizată.
Până la finalul lunii martie, prețul este unul plafonat și, de asemenea, liberalizarea pieței energiei așa cum este ea, cum ar trebui să fie sau cum va fi într-un final, vom avea inclusiv prețuri diferențiate în funcție de oră. Și chiar dacă oamenii nu înțeleg pe deplin cum vor afecta lucrurile acestea facturile lor, înțeleg că au nevoie de siguranță și cu toții își doresc aceste centrale fotovoltaice”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Andrei Spătaru, fondator Missions Team: Am refuzat 4 fonduri de investiții. Deși produsul e foarte bun și bate concurenți internaționali, când vrei să lucrezi cu firme globale trebuie să fii și tu un furnizor globalAlbert Soare recomandă însă persoanelor interesate de acest program să se orienteze în primul rând către siguranță și nu către cantitate, afirmând că „cantitatea poate fi o capcană”.
„Cred că trebuie personalizat foarte bine un astfel de proiect și trebuie ținut cont de specificul fiecărei clădiri și de specificul de consum al fiecăruia, dar și de ceea ce ai de gând să faci ulterior, dacă vei achiziționa și o mașină electrică în viitor sau un scuter electric, dacă iei în calcul să treci o parte din sarcina termică a casei către consumator electric.
Dacă vorbim de pompe de căldură, atunci lucrurile trebuie să fie foarte personalizate pentru tine. De asemenea și obiceiul de consum. Dacă, de exemplu, ai o casă și iarna pleci la schi și, ea rămâne neîncălzită pe o perioadă lungă de timp, acest lucru va afecta bateriile. Sunt multe aspecte de care trebuie să ținem cont.
Tocmai de asta, sfatul meu este să profităm de acest ajutor, de faptul că avem fonduri de la stat pentru a instala cea mai bună tehnologie, nu cea mai mare cantitate, deoarece cantitatea poate fi o capcană”, explică acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Alin Bucsai, fondator WeReload: Începând cu 2026 ne dorim să fim un distribuitor de produse eSIM pentru operatorii de telefonie mobilă. Suntem în discuții cu companii din Luxemburg, Franța, ItaliaFondatorul Kilowat îndeamnă oamenii să acorde o atenție sporită și în ceea ce privește sistemele de stocare a energiei electrice produse.
„Este un element foarte bun, dar în același timp poate reprezenta un pericol dacă materialul nu este unul de bună calitate, dacă instalarea nu este făcută corect sau dacă produsul nu este adaptat conform modului în care el a fost gândit, în sensul că nu ar trebui să ne uităm doar la numărul de kilowați, dar ci și la specificațiile produsului, dacă el este destinat să stea cu noi în casă sau dacă ar trebui să-l punem la exterior, dacă are sisteme de protecție.
Sunt foarte rare cazurile în care o baterie ia foc, dar, în cazul în care se întâmplă, practic este aproape imposibil de stins și atunci cu siguranță nu-ți vei dori ca asta să se întâmple în casa ta”, mai spune Albert Soare.
De asemenea, adaugă el, prosumatorii ar trebui să fie foarte atenți și în ceea ce privește alegerea firmelor care urmează să le instaleze aceste centrale și să vadă care este bonitatea lor.
„Este foarte important atunci când alegeți o firmă să vă orientați către o firmă care are un istoric dovedit, care are sute mii de sisteme implementate și de asemenea care are și capacitatea să monitorizeze. Sistemul de stocare care are nevoie de o atenție sporită atât din partea beneficiarului, dar și din partea noastră, a montatorilor”, subliniază el.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Lucian Popescu, co-fondator Avocatul Digital: Dacă am muta puterea din outsourcing în dezvoltarea de produse proprii, am pune România pe harta lumii în domeniul IT / Călin Popescu, co-fondator Avocatul Digital: Pe lângă Europa, avem d„Pericolul este să înțelegem că o ofertă bună o calculăm în funcție strict de câți kilowați fotovoltaice, câți kilowați stocare. Și atunci facem un calcul așa, de clasa a 2-a, cinci e mai mare decât șapte, deci alegem șapte. Și aici este o capcană. O ofertă bună este o ofertă cu o calitate cât mai bună a materialelor și cu o relație cât mai bună a firmei.
Este important și lucrul acesta, pentru că același material îl pot cumpăra de la sursa oficială și atunci să beneficiez de asistența lor. Sau pot să îl cumpăr dintr-o țară terță, cumva mai ieftin și atunci îi voi face practic un deserviciu celui care beneficiază, chiar dacă inițial arată la fel”, mai spune acesta.
Sute de beneficiari Casa Verde 2023 ar risca să piardă finanțarea de 20.000 de lei, pentru că instalatorii aleși fie au dispărut de pe piață, fie nu au resurse să onoreze toate dosarele de montare a panourilor fotovoltaice din program, mai susține acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Lucian Popescu, co-fondator Avocatul Digital: Dacă am muta puterea din outsourcing în dezvoltarea de produse proprii, am pune România pe harta lumii în domeniul IT / Călin Popescu, co-fondator Avocatul Digital: Pe lângă Europa, avem dConform legii, beneficiarii, care au schimbat deja firma de instalare, nu mai au dreptul să aleagă un nou instalator, ceea ce înseamnă pierderea automată a finanțării obținute prin program.
„Acești furnizori pot să reprezinte o soluție, dar trebuie să ne asigurăm că îi cunoaștem și să ne uităm la istoricul lor, pentru că au apărut foarte multe firme și atunci te poți bucura de o ofertă de la o firmă care consideri că e în proximitatea ta, dar e posibil ca firma respectivă peste 1-2 ani să nu mai presteze genul acesta de servicii și să nu-ți mai poată acorda asistență. De asemenea, firmele mici trebuie urmărit câte dosare acceptă, pentru că o firmă mică nu are capacitatea tehnică și financiară să ducă la capăt un număr mare de contracte.
Și atunci, se va întâmpla ce s-a întâmplat anul acesta, în care s-au vândut ca la piață dosare. Am fost întrebat exact așa: „Am 100 de beneficiari în Casa Verde, cât îmi dai pe ei? ” Iar ăsta e un lucru foarte trist, să faci tranzacție cu încrederea oamenilor. Această componentă de stocare înseamnă o povară financiară enormă pentru instalatori. În toate ofertele instalatorii nu fac aproape niciun fel de profit din această componentă de stocare și practic va fi doar o povară financiară și logistică”, precizează Albert Soare.