VIDEO Profit.ro TV - Andrei Cionca, CEO Impetum Group: Nu avem deloc investitori instituționali fonduri de pensii în acest sistem de private equity. Un program românesc de investiții similar cu cel din Polonia este o soluție de urgentare

VIDEO Profit.ro TV - Andrei Cionca, CEO Impetum Group: Nu avem deloc investitori instituționali fonduri de pensii în acest sistem de private equity. Un program românesc de investiții similar cu cel din Polonia este o soluție de urgentare
scris 10 dec 2024

Capitalul privat încă nu a penetrat economia României, iar ponderea acestuia raportat la PIB este cu mult sub media europeană, spune, la Profit.ro TV, Andrei Cionca, CEO și co-fondator Impetum Group. Drept urmare, România încă nu are o economie sofisticată din punctul acesta de vedere.

„Noi de trei ani de zile studiem care sunt adevărații indicatori la care să ne uităm atunci când vine vorba despre sofisticarea unei economii sau la gradul ei de dezvoltare. Ne uităm și la foarte multe modele. Acum, nu vreau să vorbesc de modelul SUA, unde capitalul e pe toate gardurile, ci mă refer în special la modelul Europei și, în special, la modelul regiunii CEE.

Ăsta e ecosistemul în care jucăm noi. Nu putem avea pretenția ca de mâine să avem un ecosistem ca în SUA pentru că e complet nerealist. Și atunci, indicatorul la care ne uităm noi și pe care îl considerăm foarte important pentru sofisticarea unei economii și pentru gradul ei de dezvoltare este un indicator care măsoară raportul dintre investițiile private și PIB”, explică Andrei Cionca, constatând „cu multă dezamăgire”, că România este cu acest indicator de 6 ori mai mic decât indicatorul țărilor din regiunea CEE, care, de asemenea, este la mai puțin de jumătate decât raportul Europei.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Profit.ro TV - Adrian Tomășescu, ARB: Vom depăși 500.000 de POS-uri, însă nu vedem o creștere a numărului de ATM. Ce se întâmplă dacă un card a fost compromis CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Adrian Tomășescu, ARB: Vom depăși 500.000 de POS-uri, însă nu vedem o creștere a numărului de ATM. Ce se întâmplă dacă un card a fost compromis

„Deci, asta înseamnă că noi în România avem acest raport de investiții private supra PIB undeva de 11 ori mai mic decât media europeană. Adică, capitalul privat nu a penetrat economia și el nu are o componentă importantă atunci când îl raportăm la PIB. Știm cu toții că acest capital privat când vine nu sunt doar bani aruncați, ei vin și cu foarte mult know-how, cu foarte multă investiție în infrastructură, în management, în cercetare și dezvoltare, ceea ce ne dă dovada faptului că economia României încă nu e o economie sofisticată, ea nu e penetrată încă de mult capital privat”, completează CEO-ul Impetum Group.

Analiza realizată de Impetum Group mai măsoară și cât la sută din capitalurile aflate în managementul fondurilor de pensii, care sunt principalii investitori instituționali, este investit în private equity.

„Și dacă la nivelul statelor care au aderat deja la OECD, 5,7% din banii care sunt administrați de fondurile de pensii sunt investiții private, în țările non-OECD media e de 9,4%, în timp ce în România acest raport e aproape de zero. Nu avem deloc investitori instituționali fonduri de pensii în acest sistem de private equity”, explică acesta, adăugând că aceasta e o problemă a întregii regiunii CEE, unde investitorii instituționali nu sunt prezenți direct în aceste investiții private, ei preferând mai mult să meargă în companii listate.

„Și vedem treaba asta la București. Am făcut recent o analiză a evoluției indicelui BET în ultimii 5 ani și e la niște cote inimaginabile. De ce? Tocmai pentru faptul că sunt foarte mulți bani disponibili în fondurile de pensii, avem influxuri de 1,5 miliarde de lei în fiecare lună, bani care nu au unde să se ducă în economie, decât în companii listate.

VIDEO Profit.ro TV - Alexandru Stânean, CEO TeraPlast: Continuăm achizițiile în străinătate. Degeaba arunci cu fonduri europene în companii mici și foarte mici CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Alexandru Stânean, CEO TeraPlast: Continuăm achizițiile în străinătate. Degeaba arunci cu fonduri europene în companii mici și foarte mici

Doar că aceste companii sunt într-un număr restrâns și impresia mea e că banii aceștia foarte mulți nu penetrează, nu ajung în economie reală, acolo unde este o nevoie foarte mare de capital”, precizează Andrei Cionca, care dă drept exemplu Polonia, unde s-a găsit un model ca investițiile private să penetreze economia și astfel să sprijine companiile.

„E modelul unui fond suveran care acționează ca un fund of funds. El finanțează astăzi peste 80 de fonduri de investiții, iar acestea cu banii de la acest fond practic au finanțata până acum peste 800 de companii poloneze.

În România dacă ne uităm, avem acest program PNRR care e foarte util, dar complet insuficient. Avem alocate 400 milioane de euro, dar problema majoră e că acești bani trebuie co-finanțați, adică ei vin doar dacă managerul de fond respectiv arată faptul că poate să atragă co-investiții cel puțin egale cu suma finanțată de către Fondul European de Investiții.

Deci, acești 400 de milioane de euro ar trebui să mai găsească încă pe atât o componentă privată. Ori în România noi avem această industrie de private equity și venture capital construită doar pe un tip de investitor, care sunt antreprenorii români de succes care au niște bani și cărora le cerem să co-investească. Dar nu putem să ducem acest lucru la acest nivel”, mai spune acesta.

VIDEO Profit.ro TV - Andrei Cionca, Impetum Group: Ultimii 4 ani au însemnat un tur de forță pentru managerii români, s-au călit. Avem astăzi o clasă managerială română extrem de matură, managerii nu trec pe safe mode CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Andrei Cionca, Impetum Group: Ultimii 4 ani au însemnat un tur de forță pentru managerii români, s-au călit. Avem astăzi o clasă managerială română extrem de matură, managerii nu trec pe safe mode

Andrei Cionca atrage atenția că nu se poate pune tot riscul și toată dezvoltarea economiei românești doar pe seama investitorilor privați și, de aceea, „e absolut necesar să se găsească un model prin care fondurile de pensii să poată să pună banii într-un vehicul, iar acest vehicul să pună bani direct în economia României”.

El mai adaugă și că e „o chestiune de reglementare”, legislația fiind ușor restrictivă în acest domeniu. Mai exact, fondurile de pensii pot aloca doar 1% din bani în private equity, însă nici măcar acest procent nu e alocat în momentul de față.

„Nu am o explicație de la managerii fondurilor de pensii. Ce mă gândesc eu ca om de business este că ei cred că pentru o alocare de 1% din capitalul lor nu merită să facă investiții în echipe care să înțeleagă foarte bine, pentru că totuși gestionează niște fonduri de pensii și nu-și permit să arunce banii în orice.

VIDEO Profit.ro TV - Marian Bălan, IPP: A crescut presiunea pe promoții, dar suntem încă într-o situație privilegiată. Private label nu a reușit să capitalizeze foarte mult pe anumite categorii, în curând vor fi pe piață băuturi care înlocuiesc o masă CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Marian Bălan, IPP: A crescut presiunea pe promoții, dar suntem încă într-o situație privilegiată. Private label nu a reușit să capitalizeze foarte mult pe anumite categorii, în curând vor fi pe piață băuturi care înlocuiesc o masă

Eu cred că ei nu dezvoltă această capabilitate tocmai pentru faptul că sunt foarte puțini bani și chiar dacă ar dubla banii nu ar avea deloc impact sau ar avea un impact marginal în portofoliile lor”, subliniază acesta. 

Pe de altă parte, adaugă el, fondurile de pensii nici nu înțeleg foarte bine impactul pe care acești bani l-ar putea atrage.

„1% pare puțin, dar, sunt totuși 180 de milioane euro, iar dacă mai pui și co-finanțare pentru proiectele din PNRR ar însemna 360 milioane de euro. O companie care primește capital acești 360 de milioane de euro, dacă presupunând că toate companiile merg la bancă a doua zi, părerea mea e că ei pot să se îndatoreze cu cel puțin 1 la 1 pe structura de capital pe care o primesc.

Deci, iată cum acest 1% dacă stai să-l gândești în multiplicare de fapt înseamnă 720 de milioane de euro care intră în economia României mâine dimineață. Sunt niște bani absolut impresionanți care ar avea impact imediat”, precizează Andrei Cionca.

„Eu cred că un program românesc de investiții similar cu cel din Polonia este o soluție de urgentare, de eficientizare foarte mare a accesului capitalului în companiile românești acolo unde e nevoie de el”, adaugă acesta

viewscnt
Afla mai multe despre
andrei cionca
impetum group