Sera Intelligence o soluție dezvoltată recent de către Cristian Anastasiu, alături de doi alți antreprenori, optimizează spațiile agricole protejate (n.red. sere, solare), astfel încât să crească eficiența acestora, dar să ajute și fermierii să aibă un control mai bun al producției.
„Noi suntem o platformă tech focusată pe sere, deci lucrăm cu sere industriale care produc legume și ajutăm proprietarii să opereze mai eficient și să automatizeze o parte din procese.
Ne concentrăm pe sere care sunt deja tehnologizate, deci au o infrastructură, senzori, sisteme de control care permit să definești anumite reguli.
Prima provocare pe care o întâmpinăm este că există prea multe sere în lume. Din cauza Covid și a schimbărilor climatice, sera e cea mai eficientă modalitate de a crește legume. Astfel că se construiesc foarte multe sere, mai ales aproape de locurile de consum, de orașe, e un boom enorm în American de Nord, Asia, SUA și nu sunt destui experți care să gestioneze serele. E o tehnologie relativ nouă și nu există standarde și nici experți care să gestioneze serele mari”, spune, la Profit.ro TV, Cristian Anastasiu, co-fondator Sera Intelligence.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Startup-ul se concentrează în special pe piața din America de Nord, dar are clienți și din vestul Europei și România.
„Ei sunt clienții ideali pentru că au foarte multe sere, care sunt foarte mari și presiunea pe eficiență e foarte ridicată. Deci, clientul nostru ideal e un antreprenor care are mai multe locații de sere, încearcă să standardizeze operațiunile și să devină cât mai eficient.
În Europa situația e foarte fragmentată, adică sunt foarte multe sere, dar sunt întreținute de familii mici, fiecare are cât 1-2 locații și genul asta de aplicație nu se pretează. Noi ne focusăm în general pe clienții mari”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Mihai Gurei, fondator Intro Design: Cifra de afaceri evoluează lent, important e să nu pierzi direcția de pe busolă. Durează foarte mult timp să-ți recuperezi investițiaCristian Anastasiu a demarat proiectul în 2020, alături de William McGehee și Florin Munteanu.
„Noi am început în Europa și ne-am dat seama că fiecare țară e oarecum diferită. Prima barieră este și limba. Agricultura e un domeniu în care încrederea contează foarte mult și trebuie să vorbești față în față cu potențialii clienți. În țările din Europa de Vest poate merge un pic mai simplu, dar în țările din Europa de Est limba era un considerent foarte important și asta ne-a îngreunat la început.
Peste ocean e un pic mai simplu, fiindcă acolo clienții sunt mai mari, au oameni care se ocupă numai de inovații, de partea de tech și poți să vezi mult mai rapid cine e persoana cu care trebuie să discuți. Firmele mari au întotdeauna oameni de specialitate care urmăresc trendurile, ce tehnologii mai există și atunci e mai ușor să intri în contact cu ei. Și ăsta a fost motivul pentru care noi am decis să ne focusam mai mult pe America de Nord decât pe Europa”, precizează antreprenorul.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro LIVE - Robert Butoi, Managing Partner SyndiFi: Randamentele sunt net favorabile în piața comercială pe tot spectrul de active. În 5 ani poate ajunge la 10-12%Mentalitatea agricultorilor, adaugă el, este printre principalele provocări în ceea ce privește creșterea numărului de clienți.
„E un domeniu destul de conservativ, lucrezi cu crescători care sunt obișnuiți să facă lucrurile într-un anume fel. Unii sunt și foarte încăpățânați și dacă nu văd valoarea foarte rapid îi pierzi. În agricultură oamenii sunt obișnuiți să plătească pentru ceva fizic, precum să cumpere un tractor, și noi venim cu ceva foarte abstract în industria asta, e o subscripție pe care ei o plătesc lunar, e o chestie virtuală, deci trebuie să-i convingi foarte rapid că-i ajută și că pot să opereze eficient. Și asta nu e simplu și necesită timp”, afirmă el.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Luminița Soitu, ARB: Un nou serviciu de plăți naționale, instante. Ne dorim ca RoPay să fie un brand de țarăPână în prezent startup-ul s-a finanțat atât din sursele proprii ale fondatorilor, cât și prin atragerea a două runde de finanțare, care au totalizat circa 4 milioane de euro. Cea de-a doua runde de finanțare, care s-a situat la 3,2 milioane de euro, a fost încheiată anul trecut, iar printre investitori se numără fondurile Cavalry Ventures, Ubermorgen Ventures și Underline Ventures.
„Planificăm în 2025 să mai facem încă o rundă de finanțare. Acum 5 ani a fost o situație relativ unică, erau foarte mulți bani ieftini, dobânda de referință era 0 și atunci investitorii aveau un apetit mai ridicat către risc. S-au investit destul de mulți bani în startup-uri și evaluările acestora erau mult mai ridicate.
Acum, suntem într-o perioadă mult mai pragmatică. E foarte simplu să intri într-o discuție cu un fond, însă este mai greu de atras bani. Investitorii nu se mai uită acum la doar dacă folosești o tehnologie care e pe val, ci se uită și să ai un business foarte solid. Asta înseamnă să ai clienți, să crești și să ai anumite target-uri de vânzări. E mai greu de accesat finanțări”, mai spune acesta.