VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte al ABSL: Nu putem concura în zona costului mediu per angajat cu firmele care au baza stabilită în Asia. Singura șansă pentru România este să aibă o ofertă care nu poate fi egalată

VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte al ABSL: Nu putem concura în zona costului mediu per angajat cu firmele care au baza stabilită în Asia. Singura șansă pentru România este să aibă o ofertă care nu poate fi egalată
scris 8 nov 2022

Numărul angajaților din industria serviciilor pentru afaceri a crescut continuu în ultimii ani și nu s-a oprit nici măcar în perioadele de criză. Unul dintre motive, explică Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte al ABSL, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, este că, în general, companiile urmăresc profitul și atunci outsourcing-ul este o metodă eficientă de a scădea costurile și a crește eficiența. Iar o criză, precum cea actuală, nu poate fi decât benefică pentru industria serviciilor de business.

„Chiar și în criza din 2009-2010, după o scurtă înghețare și paralizie a întregii piețe, creșterea a continuat în industria noastră, venind din ce în ce mai multe firme în România, care au deschis centre de servicii partajate și care le-au crescut deja pe cele existente. Aceasta este și explicația pentru care în ultimii trei ani, numărul de angajați a crescut cu circa 30% în industria de servicii pentru afaceri.

Ca productivitate sau ca aport la PIB probabil că această industrie surclasează numărul de angajați, pentru că în timp ce numărul de angajați crește, crește și productivitatea lor. Migrăm către produse cu valoare mai mare adăugată și, prin urmare, un angajat aduce venituri sau beneficii mai mari în această industrie”, spune Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte al ABSL, asociație cu o vechime de 10 ani pe piața locală, care are peste 60 de membri, dintre care 80-90% sunt companii multinaționale.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT LIVE Elena Gheorghe, Country Manager PayU: Vedem o creștere pe valoarea medie a tranzacțiilor în rate de Black Friday. Estimăm că va fi dublă față de o zi normală CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Elena Gheorghe, Country Manager PayU: Vedem o creștere pe valoarea medie a tranzacțiilor în rate de Black Friday. Estimăm că va fi dublă față de o zi normală
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Industria serviciilor pentru afaceri din România se reinventează continuu, adaugă el, însă există o concurență acerbă venită în special din zona Asiei.

„Există concurență nu doar la nivel european, ci și la nivel mondial. Cert este că nu putem concura în zona costului mediu per angajat cu firmele care au baza stabilită în Asia. India, Filipine, întotdeauna vor fi mai ieftine. Și atunci, singura șansă pentru România sau pentru outsourcing-ul din alte zone ale globului este să aibă o ofertă care nu poate fi egalată de Asia din două puncte de vedere: a dependenței lingvistice și a eficacității sau automatizării proceselor”, mai spune acesta, adăugând că România este a doua țară din UE în care se vorbesc cele mai multe limbi străini, după Olanda.

„Asta oferă un avantaj greu de egalat. În al doilea rând, avem și o industrie a IT-ului și dezvoltatori deja celebri, inclusiv unicorni și, prin urmare, în momentul în care aceste două elemente converg în industria serviciilor partajate din România, valoarea adăugată a serviciilor oferite crește exponențial și este mai greu de egalat de concurență, chiar dacă această concurență oferă un cost net inferior resursei de muncă”, afirmă el.

VIDEO PROFIT LIVE Marcel Vulpoi, co-fondator Gramofon Wine: Din punct de vedere turistic, zona Dealu Mare este o dramă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Marcel Vulpoi, co-fondator Gramofon Wine: Din punct de vedere turistic, zona Dealu Mare este o dramă

Însă, costul și disponibilitatea forței de muncă rămân în continuare o provocare pentru industria serviciilor de business.

„Și acestea induc o luptă excesivă între angajatori. Din acest motiv, foarte multe companii își regândesc modelul de business către unul mai sustenabil care să nu se bazeze doar pe creșterea numărului de angajați, ci pe productivitatea ridicată a acestora. Implementarea tehnologiei avansate, optimizare proceselor, orientarea către servicii cu valoare mai mare adăugată sunt noile pârghii spre care se orientează companiile și care redefinesc industria.

Dacă acum 15 ani vorbeam de un număr foarte mare de angajați în industrie, care lucrau în call center, rezervau bilete de avion sau camere de hotel, astăzi vorbim de oameni care lucrează în software development, care produc aici în România software și, prin urmare, sumele și contribuția la industrie și la PIB-ul României cresc exponențial”, precizează acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
cătălin iorgulescu
absl
industria de outsourcing