Startup-ul londonez de securitate cibernetică OutThink, fondat în 2015 de românii Flavius Pleșu și Vadim Gordaș, s-a născut din dorința celor doi antreprenori de a minimiza riscurile cibernetice asociate erorii umane. Astfel, de la două persoane, OutThink a ajuns în prezent la o echipă de 30 și a reușit să atragă recent cea de-a doua finanțare, în valoare de 10 milioane de dolari.
„Ceea ce ne-a unit a fost înțelegerea acestei probleme și viziunea pentru o soluție care poate reduce acest risc. Niciunul dintre noi nu era în stare să scrie o linie de cod. Am început cu surse proprii, circa 80.000 de euro am adunat, iar astăzi am ajuns la o echipă de 30 de oameni. Avem cercetători în acest domeniu, oameni care studiază psihologia în siguranță cibernetică, de la unele dintre cele mai reputabile universități din Europa și din Anglia, dezvoltatori de software, vânzări, marketing etc”, povestește, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Flavius Pleșu, co-fondator OutThink.
În următorii doi ani, compania se va concentra pe dezvoltarea produsului și a echipei de suport clienți.
„Viziunea mea pentru departamentul de suport clienți este o echipă care să-i ajute pe acești clienți să aibă succes cu produsul nostru și care să ajute să crească maturitatea în ceea ce privește aceasta nișă din siguranța cibernetică a clienților noștri. Convingerea mea este că un produs bine diferențiat pentru anumite segmente din piață împreună cu o echipă de suport ne va ajuta să păstrăm acești clienți, să lucrăm cu ei, să dezvoltăm soluția în continuare”, mai spune acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
OutThink este o platformă pentru siguranță cibernetică bazată pe SaaS (n.red. un model de furnizare a software-ului bazat pe cloud).
„Atunci când avem mii de oameni care folosesc sistemele IT ale unei organizații pentru a crea, procesa sau transmite informații, inevitabil este un anumit nivel de risc. Avem criza organizată, hackeri, avem țări și state din lume care targetează aceste companii. Cel mai ușor este să targetezi utilizatorii care au acces la aceste sisteme și la aceste informații. Aici intervenim noi. Și treptat unele dintre cele mai mari companii din lume au fost interesate și ne-au invitat să lucrăm împreună. Acum 4 ani am avut primii clienți”, precizează el.
Recent, OutThink a obținut cea de-a doua rundă de finanțare, în valoare de 10 milioane de dolari, condusă de AlbionVC. La finanțarea early stage au contribuit și TriplePoint Capital, Gapminder Forward Partners și Innovate UK.
„Am învățat și am realizat foarte multe lucruri în ultimii ani. Unul dintre ele este că atunci când vorbim despre software, vorbim despre o piață globală. Ca să dezvoltăm o astfle de soluție, care să câștige la nivel global, să domine categoria de software aleasă, avem nevoie de finanțare. Nu cunosc companii de software cloud care au reușit să crească și să domine categoriile pe care activează efectiv organic. Este un parcurs de poate 5-8 ani pentru o companie de software cloud SaaS să ajungă să domine o piață. Și atunci, aveam nevoie de finanțare
Am vorbit cu peste 100 de investitori pentru această rundă. Nu a fost ușor. E foarte important pentru antreprenori să înțeleagă că investitorii pot, pe lângă capital, să vina și cu o contribuție semnificativă”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Radu Constantinescu, CEO Qualitance, anunță planul după tranzacția cu Alten„Am reușit să avem un pic de succes, să arătăm că sunt clienți în piață care sunt dispuși să plătească pentru o astfel de soluție, chiar dacă nu era gata. Și asta ne-a permis să mergem la unul dintre cei mai bun investitori din UK și am reușit să obținem o investiție de 1,2 milioane de lire. Am executat timp de doi ani, am reușit să creștem considerabil, am reușit să dezvoltăm produsul și echipa.
Ulterior, am început să discutăm din nou cu investitori. De data asta, am reușit să obținem 10 milioane de dolari. Și o să continuăm să executăm următoarele 12-24 de luni, după care sperăm să obținem o finanțare serie A, de 50 milioane de dolari, apoi vom executa iarăși încă un an, după care vrem sa atragem o finanțare serie B, de 200 de milioane de dolari și, probabil, cam în 4-5 ani o să fim într-o poziție să livrăm în sfârșit viziunea companiei pentru această nouă piață de software”, adaugă el.