VIDEO PROFIT LIVE Alexandru Diaconu, CEO AiGIA Health: Credem cu tărie că putem sa schimbăm sistemul medical actual astfel încât prevenția să devină realitate

VIDEO PROFIT LIVE Alexandru Diaconu, CEO AiGIA Health: Credem cu tărie că putem sa schimbăm sistemul medical actual astfel încât prevenția să devină realitate
scris 30 iun 2022

Startup-ul AiGIA și-a propus să revoluționeze sistemul medical, atât din România, cât și de peste hotare, prin integrarea tuturor datelor medicale ale pacienților într-o singură platformă, interconectată cu clinici și spitale. Planuri de a atrage și o finanțare de 2 milioane de euro în următoarea perioadă.

„Suntem o companie de digital health. Paradigma pe care încercăm noi să o propunem nu este doar despre a îmbina tehnologia cu experiența medicală, ci e despre o nouă arhitectură, despre schimbarea întregului sistem medical. Ceea ce credem cu tărie este că putem să schimbăm sistemul medical actual astfel încât prevenția să devină realitate. Asta ne propunem, să ajutăm pacienții să fie conștienți în orice moment de starea lor de sănătate”, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Alexandru Diaconu, CEO AiGIA Health.

El adaugă că prevenția poate deveni realitate doar atâta timp cât pacienții au acces la propriile informații medicale.

Urmărește-ne și pe Google News

„Practic, să avem în gestiunea noastră exclusivă istoricul nostru medical. Informațiile noastre medicale sunt într-un fel sau altul captive. În România este mai des întâlnită situația în care datele nu sunt nici măcar digitalizate și le avem împrăștiate în documente tipărite care, într-un caz fericit, sunt ținute organizat într-un dosar. Dar adesea nu mai știm de existența lor și, implicit, informația respectivă e pierdută undeva nu se știe unde”, mai spune acestea.

VIDEO PROFIT LIVE Cristian Barin, fondator Ohvăz: E mare distracție în momentul ăsta. Suntem dispuși să plătim dublu, dar nu mai există stoc. Trebuie să mă filmez zilnic pe Tiktok CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cristian Barin, fondator Ohvăz: E mare distracție în momentul ăsta. Suntem dispuși să plătim dublu, dar nu mai există stoc. Trebuie să mă filmez zilnic pe Tiktok

„Odată ce aceste informații ajung să fie stocate în AiGIA, ele pot fi împărtășite cu actorii medicali, adică doctori sau clinici la decizia pacientului sau pot fi împărtășite cu alți membrii ai familiei. AiGIA ne permite să urmărim evoluția diferiților parametri medicali ai părinților noștri de exemplu, de la distanță. Putem să urmărim evoluția acestor parametrii și în cazul copiilor”, precizează Alexandru Diaconu.

Colectarea datelor în platforma AiGIA se poate face prin integrări automate, în special cu dispozitive medicale wellness, precum ceasuri inteligente, echipamente de măsurare a tensiunii, greutății, dar și manual. Practic, se pot încărca documentele medicale obținute de la o clinică în urma consultațiilor efectuate de-a lungul timpului.

„Ceea ce propunem noi înseamnă și o schimbare de paradigmă, dar și o schimbare de mentalitate. Și există două etape pe care noi ar trebui să le parcurgem. O etapă presupune integrări cu diversele soluții care sunt prin spitale sau clinici, indiferent dacă ele sunt private sau de stat. Mai greu este să treci de etapa de schimbare de mentalitate, în care clinicile sau spitalele ar trebui să înțeleagă că modul de accesare a informațiilor medicale trebuie schimbat, în sensul în care informațiile trebuie să vină de la pacient către clinică”, explică CEO-ul AiGIA Health.

VIDEO PROFIT LIVE Adrian Sfichi, CEO Ecap: Vrem să integrăm Amazon, Kaufland și Cdiscount în platformă și să atragem încă o rundă de finanțare. Pentru a reține programatori în firmă trebuie să le oferi felii din afacerea ta CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Adrian Sfichi, CEO Ecap: Vrem să integrăm Amazon, Kaufland și Cdiscount în platformă și să atragem încă o rundă de finanțare. Pentru a reține programatori în firmă trebuie să le oferi felii din afacerea ta

Potrivit acestuia, schimbarea sistemului medical și a mentalității depinde cu siguranță și de actorii guvernamentali. El crede că interoperabilitatea sistemelor medicale ar trebui să devină o prioritate de top pe agenda decidenților.

„Cred că demersul despre care s-a tot vorbit în ultima perioadă, în care se încearcă reconstruirea unui sistem integrat cu informații despre individ, inclusiv dosarul electronic al pacientului, este un demers bun atâta timp cât el va fi implementat într-o formă în care interoperabilitatea și accesarea informațiilor va fi deschisă și atâta timp cât se ia cu prioritate în considerare că persoana care trebuie să decidă asupra propriilor informații medicale trebuie întotdeauna să fie pacientul”, mai spune Alexandru Diaconu.

„Dacă cumva transferăm această decizie către oricare alt actor, privat sau guvernamental, cred că deja sistemul va fi disfuncțional, cel puțin parțial. Este esențial ca modul de abordare să fie unul corect și cred că avem soluțiile tehnologice în 2022 pentru a putea să facem acest lucru”, continuă el.

VIDEO PROFIT LIVE Alexandru Stan, CEO Tekpon: Nu suntem interesați de România. Există review-uri pentru o groază de produse, doar că acestea sunt plătite. Cel mai greu de găsit - oameni care nu judecă alți oameni CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alexandru Stan, CEO Tekpon: Nu suntem interesați de România. Există review-uri pentru o groază de produse, doar că acestea sunt plătite. Cel mai greu de găsit - oameni care nu judecă alți oameni

Platforma AiGIA Health a fost gândită încă de la început să funcționeze la nivel global, compania fiind înființată în SUA.

„Piețele pe care noi le targetăm cu prioritate sunt UE, UK, US, dar fiind o companie cu ADN românesc ne-am dori foarte mult să facem primii pași aici în România. Suntem în etapa în care facem onboarding pentru provideri medicali, clinici, și estimăm că nu mai târziu de 2 luni vom fi disponibili pe piață. Căutăm și o finanțare de două milioane de euro”, precizează acesta.

Alexandru Diaconu mai adaugă că, deși există în SUA, Marea Britanie și în Europa de Vest un grad mult mai înalt de digitalizare a informațiilor, asta nu înseamnă că ele sunt mai ușor accesibile decât în cazul României.

„Nu cred că există o piață lipsită de bariere. Dar cred că mentalitatea în piețe precum Marea Britanie sau SUA este mult mai avansată, în sensul în care oamenii conștientizează importanța prevenției mult mai mult”, afirmă el.

viewscnt
Afla mai multe despre
alexandru diaconu
aigia health
sistem medical